Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Protestujúci farmári postavili na cesty asi 400 traktorov. Bojovať budú ďalej, tvrdia
Zdielať na

VIDEO: Protestujúci farmári postavili na cesty asi 400 traktorov. Bojovať budú ďalej, tvrdia

BRATISLAVA / Iniciatíva Za slušné Slovensko zorganizovala na piatok vo viacerých mestách zhromaždenia s názvom Predvečer svadby. Predbehli ich ale malí farmári, ktorí začali protestovať na celom Slovensku už okolo obeda. Do ulíc vyšli s viac ako 400 strojmi.

Farmári vyšli do ulíc v piatok pred obedom, a to na poľnohospodárskych strojoch, ktorých by malo byť minimálne 400. Traktorový protest bol naplánovaný na trasách v 14 mestách. 

Dôvodom pokračovania protestov je presvedčenie farmárov, že zástupcovia štátu neberú ich problémy vážne a nemajú záujem ich reálne riešiť. K takémuto záveru farmári došli aj po minulotýždňovom stretnutí s ministerkou Matečnou, aj so zástupcami polície a pôdohospodárskej platobnej agentúry. Počas protestov budú žiadať riešenie ich základných požiadaviek.

Odhodlaný protestovať 

"Toto nie je už prípad trestnoprávny, ale prípad Slovenského pozemkového fondu a Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Ideme ďalej, traktory idú do ulíc. Pani Matečná a pán Kožuch nech nesú zodpovednosť za to stretnutie, ktoré bolo v Košiciach," odkazuje Patrik Magdoško z občianskej iniciatívy Zemplín. Farmári síce spomalili trochu premávku, ale dodržiavali rozostupy pre tých, ktorí za ich problém nemôžu. 

Protesty v Šamoríne. Desiatky traktorov zaplnili hlavný ťah v meste. Farmári v piatok na ministerstvo doručili ďalšiu požiadavku farmárov. Odpoveď očakávajú do 20. mája. V opačnom prípade budú v protestoch pokračovať:

Desiatka traktoristov prešla trasu cez Veľký Meder, Dunajskú Stredu, Šamorín až po Dunajskú Lužnú, odtiaľ na Lehnice a druhou cestou späť na Dunajskú stredu. Na trase sa postupne pridávali ďalší traktoristi, kolóna tak za Dunajskou stredou nemala konca kraja. Niektorí vodiči osobných áut uviazli uprostred. Dopravu na križovatkách riadili policajti. Na podporu farmárom nad traktormi lietalo aj lietadlo.

Na Zemplíne vyštartovali z Michaloviec a ich cieľom bol Trebišov. Do kolóny sa postupne počas celej trasy pridávali poľnohospodárske stroje z jednotlivých dedín.Na traktoroch viseli transparenty s nápismi "Vráťte nám našu zem!":

​​Stretnutie s prokurátorom

Farmári už v zúfalstve požiadali o nápravu generálneho prokurátora. Tvrdia však, že s praktikami na východe, ako je nečinnosť polície, aj pôdohospodárskej platobnej agentúry, úplatky, zastrašovanie a tiež nerešpektovanie súdnych rozsudkov, budú ďalej tvrdo bojovať.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy