Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Farmári vidia poslednú nádej v generálnej prokuratúre. Zákon už vyčerpali, tvrdia
Zdielať na

Farmári vidia poslednú nádej v generálnej prokuratúre. Zákon už vyčerpali, tvrdia

BRATISLAVA / Farmári sa vo štvrtok stretli s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. Podľa ich slov zákon už vyčerpali a treba zmenu. Z rokovania tentokrát odchádzali s dobrým pocitom.

stretnutie bolo dôsledkom udalostí po tom, čo prepukol škandál s podozreniami zo zneužívania agrodotácií. Nedávne rokovanie s ministerskou pôdohospodárstva, políciou aj šéfom poľnohospodárskej platobnej agentúry v Košiciach ich totiž sklamalo. "Nemalo to stretnutie v Košiciach skončiť tak, že ministerka aj riaditeľ doslova ušli, mnoho farmárov sa aj hodinu hlásilo a nemali možnosť položiť otázky," podotkol farmár, František Oravec. 

Diery v zákone

Farmári tvrdia, že v zákone sú diery a treba ho preto zmeniť. Najlepšie okamžite. Ťažké srdce majú najmä na políciu. Tá podľa nich v mnohých prípadoch nekoná tak, ako by mala. "Dostali 98 trestných oznámení, z toho prijali len 12 alebo 16. Z toho vyplýva že 85 percent ľudí nebolo uspokojených," poukazuje Jaroslav Jánoš zo Združenia vlastníkov pôdy a farmárov Slovenska. 

​Spokojní farmári 

Z rokovania s generálnym prokurátorom odchádzali farmári s dobrým pocitom. "Prvýkrát za 3 roky niekto vážne nás vypočul, prvýkrát nám ktosi deklaroval, že to bude sledovať, dozorovať, dá tomu vážnosť a naše veci aj nové máme dávať priamo na jeho meno," hovorí Oravec. "Z generálneho prokurátora bolo cítiť, že bol prekvapený, že je to až v takejto forme a prisľúbil nám, že všetky tieto prípady stiahnu sem na generálnu prokuratúru a všetky prípady budú riešené zhora nadol a nie zdola nahor," dodáva Patrik Magdoško z Iniciatívy pôdohospodárov.

Prísľub prokurátora 

V skutočnosti by to podľa slov farmárov malo znamenať vylúčenie rodinných väzieb, vylúčenie okresných aj krajských prokuratúr. Dvanásť najzávažnejších trestných oznámení, ktoré priniesli so sebou, tak skončí priamo na generálnej prokuratúre. Tieto slová napokon potvrdila aj hovorkyňa generálnej prokuratúry. "Poľnohospodári doručili podanie, v ktorom sa domáhajú preskúmania v trestných veciach, bol daný prísľub, že tieto veci budú vyžiadané a budú preskúmané priamo prokurátorom generálnej prokuratúry."

Budú padať hlavy

Generálny prokurátor dokonca farmárom prisľúbil, že ak sa zistia pochybenia prokurátorov, budú padať hlavy. Farmári však hovoria, že slovám Jaromíra Čižnára uveria, až keď uvidia prvé skutky. Nič sa teda nemení na tom, že ulice krajských a niektorých okresných miest zajtra na poludnie zaplnia traktory. Farmári chcú takto poukázať na svoje problémy. Odhadujú, že do ulíc vyjde 400 až 500 traktorov. Organizátori sa spojili so zhromaždeniami Za slušné Slovenko a na mnohých miestach vystúpia aj ich rečníci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy