Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
FOTO: Ľudia boli opäť v uliciach. Na zoznam požiadaviek pridali aj nezávislosť médií
Zdielať na

FOTO: Ľudia boli opäť v uliciach. Na zoznam požiadaviek pridali aj nezávislosť médií

BRATISLAVA / Iniciatíva Za slušné Slovensko a iniciatíva študentov Nie je nám to jedno zorganizovali v piatok ďalšie zhromaždenia s názvom Predvečer svadby. Akciu ohlásili v 19 mestách Slovenka a ďalších 6 v zahraničí.

Zhromaždenie začalo pochodom o 16:30 spred budovy Slovenského rozhlasu, aby tak vyjadrili podporu novinárom z RTVS. Pokračovali potom už tradične na Námestie SNPm kde už bol pripravený sprievodný program. 

Názov "Predvečer svadby" je symbolický. V sobotu si totiž mali zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová povedať svoje áno. "Jednou z lekcií, ktorú nás smrť Jána Kuciaka naučila je, že za slobodu médií sa musí postaviť aj verejnosť. Voláme nielen po slušnej polícii, súdoch a úradoch, ale aj slušných a nezávislých médiách, ktoré nie sú sluhami politikov," žiadajú organizátori akcie. K zhromaždeniam sa pridali aj slovenskí farmári, ktorí už v piatok na obed vyšli so svojimi strojmi na cestu.

Politikom chcú zároveň z pódií a z ulíc odkázať, že to, že vyhrali voľby neznamená, že môžu všetko. Politika má byť podľa nich službou všetkým ľuďom. "Odmietnime zametanie korupčných a politických káuz pod koberec," dodávajú. Ľudia na zhromaždeniach mali možnosť aj podpísať referendum za predčasné voľby. 

Vydržíme, kričali ľudia

V Bratislave organizátori odhadujú najväčšiu účasť. Ľudia v rukách držali rôzne transparenty, ktoré si priniesli so sebou. Pochod bol pokojný. Cesty, ako aj okolité ulice boli uzavreté a na priebeh dohliadala polícia. Na pódium vyšli predstavitelia iniciatív zastupujúci učiteľov, študentov, zdravotné sestry a ostatné skupiny, ktoré sa cítia znevýhodnené. Spojili sa a spoločne chcú dosiahnuť lepšie Slovensko pre všetkých. "Nechceme žiť v štáte, kde sa nevieme domôcť práva," povedali. 

Organizátori sa na pódiu prihovorili aj riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi. Odkázali mu, že RTVS nepatrí len jemu, ale všetkým občanom. "Sme radi, že za kolegov z RTVS sa postavili ďalší novinári zo slovenských médií." 

Na zhromaždenie prišli aj slovenskí herci Táňa Pauhofová, František Kovár, Zuzana Kronerová a ďalší.Na záver tradične zaznela slovenská hymna. Potom organizátori vyzvali k pokojnému ukončeniu zhromaždenia. Podľa odhadov prišlo na Námestie SNP okolo 25 tisíc ľudí. V regiónoch bola účasť už slabšia v porovnaní s minulými zhromaždeniami.  

Regióny poľavili

Slušné Slovensko požadovalo v centre Trnavy v predvečer plánovanej svadby zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej asi dvesto ľudí. Stovky ich prišlo aj do Prešova, mesta, kde sa mali v sobotu zobrať zavraždení Ján a Martina. "Stále nemáme vládu, ktorú by sme mohli považovať za dôveryhodnú a stále nepoznáme odpoveď na to, kto zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, ani na kauzy, na ktoré Janko poukazoval,“ povedal organizátor Matúš Nakata. 

S príhovormi vystúpili pred niekoľkými stovkami zúčastnených aj novinár Eugen Korda, speváčka Katarína Koščová, či držiteľ ocenenia Biela vrana 2010 Ján Mičovský. Za farmárov sa davu prihovoril samostatne hospodáriaci roľník z fary Gyňov pri Košiciach František Oravec, ktorý chcel svojim vystúpením upozorniť na problémy malých a stredných farmárov, ale i vlastníkov pozemkov. 

Hymna plná emócií 

Americká speváčka Joan Baez prišla koncertovať na Slovensko práve počas prvých zhromaždení po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Stretla sa s organizátormi, vyjadrila im podporu v ich zápase o slušnejšiu krajinu. Na pamiatku dvoch mladých ľudí a spoločenských udalostí nahrala s Jurajom Benetinom verziu slovenskej hymny. Inciatíva Za slušné Slovensku ju zverejnila v predvečer ich plánovanej svadby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy