Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Onkologických pacientov nebezpečne pribúda. Nemocnica v Levoči zvažuje rozšírenie kapacít
Zdielať na

Onkologických pacientov nebezpečne pribúda. Nemocnica v Levoči zvažuje rozšírenie kapacít

LEVOČA / Rakovina je na vzostupe. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie počet novozistených prípadov do roku 2032 vzrastie o 70 percent. Rastúci trend neobchádza ani Slovensko. V Levoči už potrebujú ďalšiu novú ambulanciu.

Kým ešte pred tromi rokmi ošetrili v nemocnici v Levoči v onkologickej ambulancii niečo cez 4 600 pacientov, minulý rok to už bolo o takmer 1 800 pacientov viac. Trend má z roka na rok výrazne stúpajúcu tendenciu. 

Ambulancia už pomaly prekračuje svoju kapacitu. V súčasnosti preto uvažujú o jej rozšírení. Nie je to ale len o priestorovom či o materiálnom zabezpečení. Na zdravotníckom trhu chýbajú aj kvalifikovaní odborníci. "Je to úzkoprofilová špecializácia a výchova špecialistu v tomto odbore, hovoríme o šiestich až siedmich rokoch," povedal riaditeľ nemocnice v Levoči Jozef Tekáč. 

Oproti hrozivým štatistikám a náraste chorých, pribúdajú aj vyliečení či takzvane stabilizovaní pacienti. Mnohí sa dokážu vrátiť do bežného života. Veľakrát za to môže aj osveta. "Akákoľvek zmena v organizme, ktorá sa deje, tak je určitým varovným signálom a napríklad pri znamienkach, ktoré sa povedzme zväčšujú alebo nám zakrvácajú, tak automaticky by sme mali hneď navštíviť kožného lekára," uviedol Tekáč. 

"Určite by mali zvažovať všetky možnosti ako využiť prevenciu. Natrafia na nich napríklad na ulici, či už je to Deň melanómu alebo prevenciu, ktorú robia zdravotnícke zariadenia. Každú možnosť by mali vedieť ľudia využiť," povedala hovorkyňa Agel SK Alžbeta Sivá. Pri onkologických ochoreniach je dôležité ich včasné odhalenie. Významnú úlohu má preto prevencia.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy