Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Diagnóza 50 tisíc ošetrených ročne: Pod vplyvom alkoholu. Záchytka by pomohla
Zdielať na

Diagnóza 50 tisíc ošetrených ročne: Pod vplyvom alkoholu. Záchytka by pomohla

BRATISLAVA / Záchranári denne ošetria asi 140 ľudí pod vplyvom alkoholu. Tretinu nechajú na mieste, pretože im nič iné nie je a ďalších zväčša s menšími zraneniami prevezú do nemocnice. Títo pacienti sú však často agresívni, alebo z nemocnice utečú. Práve pre nich by preto mohli slúžiť takzvané záchytky. O ich obnovenie usiluje nielen bratislavská župa.

Opätovný vznik záchytiek by uvítal najmä Bratislavský samosprávny kraj, ktorý je ochotný na tento projekt uvoľniť aj určitú sumu peňazí. Podle bratislavského župana by sa tak mohlo výrazne odľahčiť nielen zdravotníkom v nemocniciach, ale čiastočne aj polícii. "V súčasnosti bol otvorený zákon o záchytkách a župa se k návrhu zákona odborne vyjadruje, ten návrh zákona je aktuálne v pripomienkovaní," vyjadril sa Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Posledná záchytka zanikla už pred rokmi práve v hlavnom meste. Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva na BSK bude pred vznikom novej záchytky nutné určiť, na co presne bude takéto zariadenie zamerané a aké služby bude poskytovať. Či aj zdravotné ošetrenie alebo len dozor. "Chceme vyjasniť aj to, aké bude personálne obsadenie, či tam bude aj lekár, aké tam bude vybavení a podobne,"  povedala Jana Ježíková, riaditeľka Odboru zdravotníctva BSK.

Argumentom pre založenie záchytiek sú podľa odborníkov aj čísla od zdravotníkov. Tí každý rok na Slovensku ošetria až 50 tisíc ľudí, ktorých jediná "diagnóza" je nadmerné užitie alkoholu. "K týmto 50 tisícom je treba prirátať ešte raz toľko ľudí, ktorí skončia v nemocnici s tým, že majú zranenie hlavy, odreniny, modriny a alkohol je sekundárna diagnóza," hovorí Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža.

Už teraz je isté, že uviesť opätovne do prevádzky záchytky v Bratislave a možno i v ďalších mestách, nebude nič ľahké a rýchle. Debaty a najmä legislatívny proces sú len v začiatkoch.

Okrem množstva detailov sa bude musieť doriešiť ešte jedna dôležitá vec a tou sú financie. V susednom Česku totiž veľké množstvo záchytiek skončilo práve preto, že ich nemal kto financovať. Opilci sú totiž známi aj tým, že svoj účet na záchytke často nikdy nezaplatia. "Aktuálne hľadáme model, ako by se to dalo spolufinancovať," vyjadril sa župan Juraj Droba.

Pozrite si archívnu reportáž o alarmujúcich výsledkoch kontroly alkoholu u cyklistov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy