Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Práca načierno u nás prekvitá. Minister práce chce rázne zakročiť
Zdielať na

Práca načierno u nás prekvitá. Minister práce chce rázne zakročiť

BRATISLAVA / Ľudí pracujúcich načierno na Slovensku pribudlo. Najviac v stavebníctve. Sú to najmä cudzinci z tretích krajín, ktorí u nás pracujú za ešte menší plat ako Slováci. Proti novému typu novodobého otroctva chce minister práce Ján Richter rázne zakročiť. Už od mája sa zmení legislatíva.

Za rok 2017 Národný inšpektorát práce vykonal viac ako 20 tisíc kontrol. Až 1 200 zamestnávateľov najalo na prácu ľudí nelegálne. Z celkového počtu takmer 3 500 pracujúcich na čierno je tretina cudzincov. "Išlo o 775 Srbov, 277 Ukrajincov, 59 z Bosny a Hercegoviny a 43 Macedóncov," vraví Richter. 

Minister z časti zamestnávateľov chápe, pretože, najmä v Bratislavskom kraji, je podľa jeho slov kvalifikovanej pracovnej sily nedostatok, ale nevidí dôvod, prečo by ich mali zamestnávať načierno.

Neľudské podmienky 

"Celkovo sme udelili pokuty vo výške viac ako 5 miliónov eur," hovorí generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce, Karol Habina. Čo je najviac zarážajúce je fakt ,že cudzinci sú ochotní pracovať za menej ako Slováci. Už dlhšie to hnevá aj Jozefa, ktorý spolu s partiou robotníkov cestujú za prácou z východu na západ niekoľko rokov. Podnikateľia vraj cudzincom dávajú prednosť, pretože tak ušetria.

Okrem malého platu cudzinci pracujú aj v nedôstojných podmienkach. "Budú sa robiť kontroly pretože často tí ľudia sú v malom priestore a postel na posteli," sľubuje Richter. 

Zmena legislatívy

Monitorovať zamestnávateľov, aby cudzincov zamestnávali legálne, chcú zmenou legislatívy. Už od mája sa zrýchli proces vydávania pracovných povolení na nedostatkové pozície a to najmä v okresoch s mierou nezamestnanosti pod 5 percent. Počet pracovníkov z tretín krajín ale bude môcť tvoriť najviac 30 percent kmeňových zamestnancov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy