Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborári vládny návrh odmietli. Ministerstvo financií tak má šancu na reparát
Zdielať na

Odborári vládny návrh odmietli. Ministerstvo financií tak má šancu na reparát

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vládny návrh, ktorý mal konečne upraviť platy vo verejnom sektore odborári zmietli zo stola. Spomínané návrhy podľa odborárov problém neriešia a dokonca by v praxi mohli byť diskriminačné. Vláda preto prinesie ďalší návrh a stretne sa s odborármi už na začiatku budúceho týždňa.

Zlúčiť 14. platových tried do šiestich, s tým, že už sa nebude prihliadať na počet odpracovaných rokov. Na konečnej výške platu, ktorého rozpätie by určovala daná platová trieda, by sa zamestnanec so zamestnávateľom dohodol. Tak znel zjednodušene návrh zákona. "Toto vytvára priestor na takzvanú internú korupciu. Čiže môžeme povedať, že obľúbenejší zamestnanec bude zaradený výhodnejšie ako ten, ktorý nie je napríklad po vôli zamestnávateľovi," povedala viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky Monika Uhlerová. 

Ďalší príklad, v platovej triede dva by bol plat v rozmedzí napríklad od 600 - 1000 eur. Keďže by sa už neprihliadalo na prax, čerstvý absolvent v  druhej triede by mohol dostať 900 eur a iný zamestnanec s 20 ročnou praxou v tej istej triede 700 eur. "Materiál, ktorý sme pripravili, bol východiskom pre začatie rokovaní s partnermi," povedala hovorkyňa Úradu vlády Slovenskej republiky Tatiana Kmecová. 

"Všetky odborové zväzy, ktoré reprezentujú zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujme jednomyseľne odmietli tento prvý návrh zo strany vlády a Ministerstva financií," povedala Uhlerová. Problém vidia aj v nastavení dolnej hranice odmeňovania v najnižšej platovej triede, kde ju vláda navrhla zvýšiť na 500 eur. Odborári navrhujú zameniť číslovku za označenie "minimálna mzda. "By sme sa potom aj v budúcnosti vyhli tomu, že by sme každý rok museli meniť sumy v tabuľkách," dodala Uhlerová.

Analytik vidí rezervy aj v štátnej správe. "Pracuje tam množstvo úradníkov, ktorých máme vysoké množstvo aj v porovnaní s ostatnými krajinami. Navyše počet úradníkov stále rastie. Malo by ich byť menej a lepšie zaplatených," povedal analytik INESS Róbert Chovanculiak. 

Keďže vláda s týmto návrhom neuspela, ten ďalší má predložiť odborárom už v utorok. "Pripúšťame, že výsledný návrh zmeny systému odmeňovania zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme môže byť odlišný a bude výsledkom dohody s KOZ, ZMOSom a s Ministerstvom financií," povedala Kmecová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy