Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pellegrini v Bruseli pripomínal Fica, no mal jemnejšiu rétoriku
Zdielať na

Pellegrini v Bruseli pripomínal Fica, no mal jemnejšiu rétoriku

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Peter Pellegrini absolvoval vo štvrtok svoju prvú sólo návštevu Bruselu, kde sa stretol so šéfmi európskych inštitúcií a NATO. V belgickom hlavnom meste nastavoval vzájomné vzťahy po tom, čo sa pred troma týždňami stal premiérom. Eurošéfov potešil, ale de facto nepovedal nič iné, čo predtým nevyhlasoval jeho predchodca a stranícky šéf Robert Fico.

Európskych šéfov Pellegrini ubezpečil, že jeho vláda bude pokračovať v proeurópskej politike a že sa bude snažiť Slovensko smerovať do jadra únie. Naša krajina ale stratila na dôveryhodnosti a civilizovanosti po vražde mladého novinára Ján Kuciaka a jeho snúbenice. Aj o tejto téme sa Pellegrini rozprával so šéfom Európskej komisie. Juncker rozhovor a situáciu u nás komentoval diplomaticky. "Nie je na mne, aby som teraz dával policajné lekcie slovenským orgánom. Majú moju plnú dôveru. Musím sa priznať, že táto debata mala aj emociálny podtón," povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Ohľadom rozpočtu únie po brexite Pellegrini zopakoval, že sme ochotní prispievať aj viac, no chceme potom väčšiu flexibilitu pri využívaní eurofondov. "Európska únia je jedinečný a úspešný projekt, ale tie regióny sa líšia," uviedol Pellegrini. 

Pellegrini Roberta Fica neprekonal a nepovedal nič, čo by už v Bruseli nezaznelo. Narozdiel od Fica ale zjemnil rétoriku, napríklad v otázke migrácie. "Budeme teraz veľmi intenzívne rokovať o tom, ako by sme mohli prispieť do debaty a nebyť len tým tvrdým odporcom povinných kvót, to by nebolo fér," uviedol Pellegrini. Ako konkrétne bude naša pomoc pri migrantoch vyzerať, premiér nešpecifikoval. Brusel by nás ale  rád videl ako kvótovo pozitívnych. "Slovensko by naozaj spravilo dobre, ak by sa pustilo do tohto väčšinového prúdu, čo sa týka migrácie," dodal Juncker. 

Ešte pred návštevou Európskej komisie absolvoval Pellegrini debatu so šéfom Rady Európy Donaldom Tuskom, kde preberali podobné veci ako s predsedom Európskej komisie. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy