Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Začalo sa očkovanie líšok proti besnote. Návnady vyhadzujú z lietadla
Zdielať na

Začalo sa očkovanie líšok proti besnote. Návnady vyhadzujú z lietadla

PODTATRANSKÝ REGIÓN / Pod Tatrami v utorok z lietadla očkovali líšky proti besnote. Návnady zhadzovali z výšky 150 metrov. Piloti to nemali vôbec jednoduché. Museli dávať pozor, aby vakcína dopadla presne na miesto označené na mape.

Štyri špeciálne lietadlá od utorka a v nasledujúce dni budú každé ráno štartovať z popradského letiska. Na palube ale tentokrát nesedia turisti, ale mechanik, ktorý musí každých 500 metrov zhodiť orálne vakcíny pre líšky. A pilot to tiež nemá jednoduché. "Je to zložitejšie ako pri klasickom lete, lebo ja mám všetko presne dané, ja sa nemôžem vyhnúť mraku, lebo nemôžem vybočiť ani doprava ani doľava, musím ísť po trati presne," povedal pilot Ľubomír Kováčik.

Každé jedno lietadlo urobí počas dňa približne 500 kilometrov a letí 150 kilometrovou rýchlosťou. V krásnom počasí má pilot hlavne pri prelete nad Tatrami krásny výhľad, horšie je to už vo vnútri, vakcíny totiž dosť zapáchajú: "Je to ako pokazená rybacina a v lietadle to smrdí," hovorí Kováčik. Ale práve táto vôňa líšky naláka, aby návnadu zjedli. Besnota sa poväčšine prenesie na slovenskú stranu z Poľska. To znamená, že ohroziť by to mohlo aj naše tatranské zvieratá.

Tatranských turistov občas vyľakajú plaché líšky, naposledy to bola hrdzaňa spod Zamkovského chaty, ktorú stretávajú veľmi často. Ona našťastie besná nie je, iba rozmaznaná návštevníkmi. 

Pozrite si reportáž o tejto krotkej a plachej líške. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy