Jasno
14°
Bratislava
Protesty Za slušné Slovensko budú pokračovať v nedeľu
Zdielať na

Protesty Za slušné Slovensko budú pokračovať v nedeľu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Organizátori si na deň zhromaždenia vybrali nedeľu 15. apríla o štvrtej popoludní. Opätovne budú žiadať odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Uskutočnia sa na východnom Slovensku v Humennom a na západe v Bratislave. Tento výber má symbolický charakter, poukázať na jednotu naprieč všetkými slovenskými krajmi.

Organizátori protestov tvrdia, že napriek prísľubom politikov o systémových zmenách a vyvodení personálnej zodpovednosti nenastali najmä v ministerstva vnútra žiadne zmeny. 

"Miesto toho počúvame výhovorky a vnímame hrozbu nastupujúcej ‚normalizácie‘ tak zo strany politikov, ako aj zo strany vedenia RTVS,“ tvrdia. To je dôvod pokračujúcich protestov. "Po dohode so všetkými organizátormi zhromaždení na celom Slovensku sa opäť stretneme, a to v nedeľu 15. apríla 2018 o 16:00,“ oznámili organizátori.

Požiadavky organizátorov sa menia. Na začiatku žiadali novú, dôveryhodnú vládu a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej s pomocou medzinárodných vyšetrovateľov. Po odstúpení premiéra Róberta Fica a ministra vnútra Róberta Kaliňáka žiadajú okrem vyšetrenia vraždy, nezávislej policajnej inšpekcie a zmeny spôsobu výberu vedenia policajného zboru aj odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara a odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

"Odstúpenie pána Gašpara a pána Kováčika je prvým nevyhnutným krokom k upratovaniu krajiny. Prvým krokom, aby sme mohli veriť, že sa kauzy nezametajú pod koberec,“ tvrdia organizátori.

"Budeme spoločne hovoriť o tom, ako môžeme my všetci spoločne meniť Slovensko na slušnú a spravodlivú krajinu. My všetci, každý jeden občan v malej dedinke i vo veľkom meste, sme spoločne tí, na ktorých sme čakali,“ vysvetľujú. O týchto aj ďalších krokoch chcú na zhromaždeniach v nedeľu hovoriť na v poradí šiestom pochode, ktorý sa uskutočnil v Bratislave.

Po vymenovaní Petra Pellegriniho za premiéra jeden z protestov organizátori iniciatívy Za slušné Slovensko odvolali. Chceli pozorne sledovať jeho aktivitu a kroky novej vlády. Namiesto neho zorganizovali tichý pochod vysokoškoláci z iniciatívy #niejenámtojedno. 

Na zhromaždeniach pravidelne vystupujú aj slovenské osobnosti. Nechýbajú herci, speváci, vedci, študenti, novinári, duchovní. Na poslednom proteste, ktorý sa konal 5. apríla, vystúpili aj farmári. Hudobníci a organizátori festivalu Pohoda urobili aj niekoľko koncertov pre Jána a Martinu vo viacerých slovenských mestách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy