Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výbuch v byte, ničivý požiar alebo iná katastrofa. Aké poistenie vám pomôže zvládnuť škody?
Zdielať na

Výbuch v byte, ničivý požiar alebo iná katastrofa. Aké poistenie vám pomôže zvládnuť škody?

BRATISLAVA / Škody po požiari v byte alebo dome môžu byť často značné. Pre takéto prípady je dobré mať byt poistený. Lenže nie je poistka, ako poistka.

Otázne však je, či bytové domy poistené sú. Závisí to od dohody majiteľov, prípadne správcu. Škody vzniknuté na budove je potom možné hradiť buď z poistky, alebo z fondu opráv. Takto budú zrejme postupovať aj majitelia košického bytu, z ktorého pri výbuchu vypadol panel. "Majiteľ si môže vyžiadať od správcu info o poistení, aká časť pripadá na ich byt a do akej hodnoty," vraví Silvia Vlasková z poisťovne. 

Založenie poistky

Do akej hodnoty je byt poistený je veľmi podstatné. Poistky, ktoré sa uzavreli ešte pred rokom 90. sú v dnešnej dobe úplne nereálne. Hodnota nehnuteľností sa od tých čias dramaticky zmenila - samozrejme smerom nahor. A poistky sa vyplácajú iba do dohodnutej výšky. "Desať až pätnásť rokov stará poistka má nedostatočné plnenie, nové poistky sa robia od metrov štvorcových, takže nedostatočné nie sú," dodáva Vlasková. 

Revízna správa

Okrem poistky poškodený musí mať aj revíznu správu. "Pokiaľ sa nám stane nejaká nehoda v byte, napríklad ten výbuch plynu, a máme síce poistku, ale nemáme platnú revíznu správu, poisťovňa to väčšinou odmietne plniť," vraví inšpektor nehnuteľností, Tomáš Kolomy. Revízie plynových spotrebičov a rozvodov sa musia robiť pravidelne. Starať sa o to má správca bytovky, ktorý by mal na to obyvateľov upozorniť. 

"Ak meníme nejaký spotrebič, musí ho zapojiť odborná osoba. Ak robíme rekonštrukciu, treba dbať na to, aby plynové rozvody boli voľne vedené, aby sa nezamurovávali," upozorňuje Kolomy. 

Požiar od suseda

Ako ale postupovať v prípade, že váš byt poškodí požiar od suseda, výbuch plynu, či voda zo zásahu hasičov? "Najprv z vlastnej poistky, poistenie bytového domu, potom z poistenia zodpovednosti," vysvetľuje Vlasková. Existujú však aj špeciálne služby, ktoré ponúka viacero poisťovní. 

Poistenie zodpovednosti za škody je dnes automatickou súčasťou poistení domácností, takže to netreba nijako špeciálne vybavovať. V balíku je aj poistenie proti živelným pohromám. Zabezpečia vám napríklad aj náhradné ubytovanie a asistenčné služby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy