Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zhromaždili pol miliardy uniknutých hesiel. Skontrolujte, či tam nie je aj vaše
Zdielať na

Zhromaždili pol miliardy uniknutých hesiel. Skontrolujte, či tam nie je aj vaše

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Čo je na internete, nie je v bezpečí. Platí to, žiaľ, aj o najcitlivejších údajoch, o prístupových heslách. Austrálsky expert na internetovú bezpečnosť, Troy Hunt, zhromaždil zhruba pol miliardy hesiel, o ktorých hackeri, či v tomto prípade skôr crackeri, vedia.

Stránka Have I Been Pwned? pôvodne ponúkala užívateľom možnosť skontrolovať si, či bol ich e-mail alebo užívateľské meno obsiahnuté v nejakom úniku, z ktorého sú odcudzené dáta dostupné, píše portál idnes.cz. Troy Hunt zhromaždil stámilióny adries a užívateľských mien, pričom databáza sa od začiatku poriadne rozrástla. Dnes obsahuje už takmer 5 miliárd účtov z 269 napadnutých webov. Stačí vpísať e-mail alebo meno a stránka vám ukáže, či patríte k "nešťastníkom".

Novinkou je ale už aj vyhľadávanie hesiel. Minulý rok totiž vydal americký Národný inštitút štandardov a technológií nové smernice. Nabádajú k tomu, aby ľudia prestali používať heslá, ktoré už boli súčasťou nejakého úniku a Troy sa rozhodol tejto iniciatíve pomôcť. Nie je pritom nutné, aby ste svoje heslo do vyhľadávania priamo zadávali. Celú databázu si môžete stiahnuť - heslá sú v podobe hash SHA-1 a nie je možné si ich len tak prečítať, no to svoje medzi nimi ľahko vyhľadáte.

Databáza môže výborne poslúžiť aj v prípade, ak sa chystáte nejaké heslo novo vytvoriť. Môžete si skontrolovať, či už rovnaké nie je medzi uniknutými a teda nie je potenciálne nebezpečné. Dozviete sa dokonca úplne presne, koľkokrát sa rovnaké heslo v databáze objavilo. Napríklad heslo "password", teda po anglicky "heslo", použili vyše tri milióny užívateľov s uniknutými údajmi.

Heslo "heslo" je tam vyše 18 000 krát. A legendárne nbs123 je tam presne 199 krát. S databázou sa môžete celkom slušne zabaviť, keď budete zadávať slová od výmyslu sveta a nájdete ich tam ako niekým uložené heslo. Niekedy aj pomerne šokujúce.

Čo robiť, ak tam svoje heslo nájdete? V prvom rade si ho okamžite zmeňte. A druhom rade si skúste vybrať komplikovanejšie heslo, ako "heslo". Ideálne sa aspoň jedným veľkým písmenom a aspoň dvomi číslicami. A nikdy ho nikomu neprezrádzajte, ani nezadávajte mimo schránky, ku ktorej patrí.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy