Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenský a rakúsky prezident si vo Viedni kreslili na vlak
Zdielať na

Slovenský a rakúsky prezident si vo Viedni kreslili na vlak

VIEDEŇ / Maľovanie na železničné vozne je zvyčajne vnímané ako protizákonná činnosť. Keď si ale na vagóny kreslia dvaja prezidenti, tak to už je iná vec. Navyše týmto vlakom možno už čoskoro pocestujete aj vy.

V pondelok ráno sa Andrej Kiska vybral do Viedne vlakom. Na Viedenskej hlavnej stanici ho už čakal jeho rakúsky kolega, prezident Alexander van der Bellen. Slávnostne tu otvorili projekt TRAM - vlakovú súpravu okorenenú výstavou umeleckých diel či hudobnými vystúpeniami. Na vlakovú súpravu sa potom obaja prezidenti podpísali. "Projekt je vlastne galéria súčasného umenia a zároveň kultúrne centrum vo vlaku, ktorý odkazuje na električku, ktorá premávala medzi Bratislavou a Viedňou. Bude premávať ako normálny vlak, 11-krát denne," povedala hovorkyňa konceptu TRAM Mirka Ábelová. 

Rakúsky prezident potom privítal slovenského vo svojom sídle v Hofburgu. "Vzťahy medzi našimi krajinami sú vynikajúce v každom ohľade. Ťažko nájsť dôležitú tému, v ktorej by sme sa nezhodli. Snáď len otázku jadrovej energie, kde sme sa dohodli, že sa nezhodneme," povedal prezident Rakúskej republiky Alexander van der Bellen. 

Časť programu bola zrušená pre prechladnutie prezidenta van der Bellena, ktorý bral ohľad aj na zdravie novinárov. "Som nesmierne rád, že v tejto krajine je človek, s ktorým môžem zdielať všetky hodnoty, ktoré zdieľam ja a mne táto blízkosť nevadí a určite sa žiadnej choroby nebojím," zažartoval Andrej Kiska. 

Prezidenti spolu riešili viaceré témy, od veľkých európskych otázok až po príplatky pre slovenské opatrovateľky. Andrej Kiska sa pred návratom do Bratislavy ešte stretol s predsedom rakúskeho parlamentu Wolfgangom Sobotkom.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy