Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poľnohospodárstvu chýba mladá krv. Záujem o sektor klesá
Zdielať na

Poľnohospodárstvu chýba mladá krv. Záujem o sektor klesá

BRATISLAVA / Slovenskí farmári bijú na poplach. Záujem o prácu v poľnohospodárstve klesá. Napriek tomu, že odborné školy každoročne vyprodukujú desiatky vzdelaných ľudí, v odbore ich zostáva pracovať len veľmi málo.

Nájsť si vhodného nástupcu je pre mnohé družstvá otázka prežitia. Nie každý predseda má to šťastie, že po ňom preberie štafetu jeho potomok, ako napríklad v Turej Lúke. Málokto by povedal, že úspešného herca tak skoro priláka volanie rodného kraja a čiastočne aj otca, ktorý poľnohospodárstvu zasvätil väčšinu života. "Dosiahol som to, čo som vždy chcel, zahrať si Toniho vo West Side Story, a to sa mi podarilo. Keďže som si splnil svoj cieľ, bolo načase začať plniť sny iných," uviedol predseda roľníckeho družstva v Turej Lúke Vladimír Volečko. 

Podobných prípadov je u nás ale čoraz menej. "Vidieť to aj na počte otvorených odborných smerov, týkajúcich sa poľnohospodárstva na stredných školách," povedala analytička v poľnohospodárstve Eva Sadovská. Takúto prácu preto treba mať v krvi a ideálne aj v rodine. Dnes už totiž neplatí, že na družstve môže robiť ktokoľvek. Vzhľadom na svoj vek a pomery v Európskej únii začal otec Vladimíra Volečka rozmýšľať, ako udržať družstvo pri živote a svojmu nástupcovi čo najviac uľahčiť život. "Väčšia sila výrobná a ekonomická je vo väčších celkoch," uviedol predseda kontrolnej komisie Vladimír Volečko. 

"Akýkoľvek dobrý plán výrobnej reštrukturalizácie sa nezaobíde bez dodatočných investícii," doplnil Daniel J. Kratky zo Slovenského farmárskeho družstva. Podobne ako iné družstvá, aj oni teda vstúpili do skupiny. "Po výrobnej analýze sa snažíme ten podnik nastaviť tak, aby bol jeho potenciál využitý na sto percent," povedal Kratky. "Ten najväčší prínos je pri nákupe vstupov ako sú osivá, hnojivá, chémia, potom nákup strojov," uviedol Volečko. Nový predseda tak nemá problém s riadením podniku a jeho financovaním, no a spokojný je očividne aj otec, ktorý jedným okom stále dohliada, či sa družstvu darí.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy