Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rešpekt a očakávania. Tak spomína na začiatky tím KRIMI
Zdielať na

Rešpekt a očakávania. Tak spomína na začiatky tím KRIMI

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V sobotu, 2. februára 2008 by sa na bratislavskej Kolibe dal vzduch krájať. Hoci bol víkend, v redakcii KRIMI novín sa pracovalo naplno, blížila sa veľká premiéra. Ako sa blížila 19. hodina, všetci si uvedomovali, že prvý dojem je len jeden. Vyše 150 000 ľudí malo naladenú televíziu JOJ, a ak KRIMI tím chcel, aby si nové správy zapli diváci aj na druhý deň musel presvedčiť. Podarilo sa.

Zrejme si dnes už len ťažko niekto spomenie, aké krimi témy rezonovali Slovenskom začiatkom februára 2008. Pamätáte si napríklad na streľbu v bratislavskom nákupnom centre Polus? A ak niekto na 2. februára len tak nezabudne, sú to iste rodičia štyroch detí, ktoré sa stratili v Čergovskom pohorí, ale aj mama 11-ročnej Dominiky z Bratislavy, ktorá po hádke ušla z domu. Oba prípady sa skončili, našťastie, dobre.

Šokoval ale prípad žien, ktoré na povale schovávali nebohého chlapčeka a starali sa o neho ako o živého. V Žilinskom kraji bolo horúco v erotických salónoch, kde prebiehala policajná razia. Nechýbala ani dopravná nehoda, prípad krutých pytliakov a iné zaujímavosti zo sveta krimi. Napokon, celú archívnu reláciu si exkluzívne môžete pozrieť na vlastné oči.

KRIMI noviny sú prácou celého tímu, no hlavná zodpovednosť leží na pleciach dvoch ľudí. Ich funkcia znie "vedúci vydania" a od vzniku relácie sú to stále tí istí - Viera Kundrátová a Miroslav Demín. "Začiatky KRIMI boli ťažké, bolo to zložité aj  tým, že sa vytvorila nová skupina ľudí, ktorí prišli robiť túto reláciu. Všetci sme si museli na seba zvyknúť, trochu sa oťukať a vytvoriť si jeden skvelý tím, ktorý už 10 rokov pokračuje," spomína na začiatky Viera Kundrátová. "Išiel som do toho s veľkým rešpektom, bol to nový projekt, všetci sme sa trošku obávali, ako to bude pokračovať, ako to prijmú diváci, či to vôbec prijmú, ale trend, ktorý sme nastolili, sa ukázal ako správny," hovorí Miroslav Demín. 

Zásadnými postavami sú pre každú redakciu reportéri. Na ich práci vysielanie stojí, oni musia stihnúť zväčša zrána do večera vyrobiť kompletnú reportáž, teda vybrať si tému, zohnať respondentov, nahrať rozhovory, vymyslieť si v spolupráci s kameramanom vhodné ilustračné zábery, postaviť scenár, nahrať komentár, postrihať materiál a odovzdať do vysielania.

​Silvia Mračnová, Veronika Hulíková, Leona Kočkovičová Fučíková, Marianna Mašátová Haliaková, Adam Zavřel, Richard Bolješik, Ivan Mego a Valér Ferko. To bola prvá redaktorská zostava "domáceho" tímu. K tomu ďalšie mená reportérov z regiónov celého Slovenska. Mnohí z nich v KRIMI ostali. Zhodujú sa v jednom, začiatky boli plné obáv, rešpektu, ale aj veľkých očakávaní. "Bolo to na začiatku ťažké, že čo to bude, krimi a vážne veci riešiť, z toho som mal obavy a rešpekt, ale zišli sme sa tu skvelá partia ľudí a to pri tých náročných témach skutočne veľmi pomáha," povedal o začiatkoch reportér Pavol Janič.

​"Vzťah k témam, ktoré sa týkali polície a justície som mal vždy, ale bola to iná doba, boli sme všetci mladí, pekní, plní optimizmu a elánu, idealizmu. Mysleli sme si, že spasíme svet. S odstupom času sa na to dívam skepticky a realisticky," hodnotí desaťročnicu triezvo reportér Dalibor Skladan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy