Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odvážny projekt, ktorý uspel. TV JOJ vysiela KRIMI už 10 rokov
Zdielať na

Odvážny projekt, ktorý uspel. TV JOJ vysiela KRIMI už 10 rokov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Keď vzniká nový projekt, je to pre jeho tvorcov veľká vec. Plní obáv, očakávaní a nádejí prežívajú "tehotenstvo", keď sa už niekoľko týždňov pred spustením relácie do života pripravuje celý tím na ten moment M. Podobne to cítili všetci, ktorí stáli 2. februára 2008 pri zrode novej spravodajskej relácie TV JOJ s názvom KRIMI NOVINY. Ak aj vtedy bol niekto azda skeptický, ako to celé dopadne, po 10 rokoch je odpoveď jasná - nad očakávania!

Úprimne, pri pohľade na akékoľvek spravodajstvo ktorejkoľvek televízie nadobudne človek neraz pocit, že prevládajú krimi témy. Inak to nebolo ani pred vyše 10 rokmi v TV JOJ, hlavná spravodajská relácia nemala o takto ladené príspevky núdzu. Navyše, obrovský úspech slávili aj kriminálne seriály, napríklad CSI Miami, ktoré JOJka vysielala a boli pre ňu charakteristické. Ale ako spomína človek, ktorý stojí za zrodom KRIMI, riaditeľ programu a spravodajstva TV JOJ, Roland Kubina, rozhodla informácia, ktorá prišla z konkurenčnej televízie: "Chystali zmeny v spravodajstve a každá zmena je riziko. My sme to chceli využiť". Ako sa neskôr ukázalo, tento predpoklad bol správny.

Zaujímavé na vzniku KRIMI bolo aj to, že o nápade takmer nikto nevedel. Išlo o skutočne úzku skupinku ľudí, dokonca ani oslovení reportéri nevedeli, do akej relácie by vlastne mali ísť. Od nápadu po realizáciu to už išlo rýchlo, neprešlo ani jedno ročné obdobie. Dvaja vedúci vydania, štyria moderátori, vyše desiatka reportérov vo všetkých kútoch Slovenska, kameramani, strihači a ďalší ľudia zo zákulisia - to bol tím, ktorý sa plný nadšenia pustil do nového projektu. A nebola to maličkosť - KRIMI NOVINY mali obstáť v odvážnom čase, ako priama konkurencia vtedy na Slovensku najsledovanejšieho spravodajstva konkurenčnej televízie. 

​Napriek veľkým očakávaniam bolo všetkým jasné, že úspech sa nerodí za noc. Aj známe "peoplemetre" potvrdili, že súboj s konkurenciou nebude jednoduchý. Ako napísal na druhý deň po premiére portál o médiách: "Prvé vydanie relácie Krimi Noviny (priemerný počet divákov 153 tisíc, 3,4 percenta / 8,7 percenta) televízie Joj včera v priamej konkurencii Televíznych novín (1 250 tisíc, 27,3 percenta / 70,8 percenta) na Markíze prepadlo". Možno tie čísla na prvý pohľad skutočne nevyzerajú ohurujúco, v JOJke ale mali dôvod na oslavu. "Hneď prvé vysielanie zaznamenalo dvojnásobok bežnej sledovanosti, ktorú sme v tom vysielacom čase dosahovali," povedal Roland Kubina. 

KRIMI NOVINY dostali "skúšobnú dobu" jeden rok. Mali ukázať, či dokážu stabilne obstáť. Našťastie, počet divákov stúpal a v auguste 2011 bolo jasné, že KRIMI majú čo povedať aj ako líder hlavného vysielacieho času. V dvoch krajoch totiž najväčšiu konkurenciu porazili. A o pár mesiacov neskôr sa stali najsledovanejšou spravodajskou reláciou

KRIMI ale nevznikli len preto, aby trhali rebríček sledovanosti. A ani preto, aby len stroho informovali o nehodách, súdoch alebo tragédiách. "Mali zaujať, aj byť prospešné. Názov KRIMI bol dokonca niekedy kontraproduktívny, lebo relácia mala aj pozitívnu úlohu. Dodnes sú tam užitočné rubriky, servisné témy, právna poradňa, legendárnou bola aj rubrika 'Ako to nespackať', kde na otázky divákov odpovedal osobne policajný prezident," hovorí Roland Kubina. 

Treba dodať, že reportéri KRIMI boli neraz nielen sprostredkovateľmi témy, ale aj priamymi aktérmi, pomohli polícii a mnohým rodinám pri pátraní po nezvestných osobách, pri záchrane zvierat a niekedy boli ešte akčnejší - napríklad v prípade, keď polícii pomohli dolapiť agresívneho skinheada: 

​Šéf jojkárskeho spravodajstva a programu priznáva, že dnes už svoje "krimi dieťa" necháva žiť vlastným životom. "Krimi už idú samy, fungujú, je tam super tím. Je skvelé, že vydržali, lebo môže niekto niečo vymyslieť a nastaviť, ale potom to musí niekto iný dennodenne robiť," hovorí spokojne Roland Kubina. Dodáva, že tak, ako v ostatných spravodajských reláciách TV JOJ, aj pri KRIMI mal šťastie na kvalitných ľudí.

​Dnes už relácia funguje takpovediac sama, všetci vedia čo a ako robiť, na dobre odvedenej práci im skutočne záleží a úspech u divákov to potvrdzuje. A, našťastie, výborné sú aj medziľudské vzťahy. Roland Kubina má preto do ďalších rokov jediné želanie: "Nech nám to čo najdlhšie vydrží, nech ostanú dobré vzťahy, lebo len tak sa to dá zvládať".

Pozrite sa, ako vyzerali kamerové skúšky moderátorov pred prvým vysielaním KRIMI: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy