Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V redakcii KRIMI vedia, ako sa z náročných tém nezblázniť. Niekedy je to ale ťažké
Zdielať na

V redakcii KRIMI vedia, ako sa z náročných tém nezblázniť. Niekedy je to ale ťažké

BRATISLAVA / Niekomu stačí pozrieť si správy raz za čas a upadne z ťažkých tém do depresie. Ľudia v tíme KRIMI sú s tými neraz najtragickejšími témami konfrontovaní dlhé roky, takpovediac denne. Ak by sa nedokázali "obrniť", zrejme by to psychicky dlho nevydržali.

Na to, aby mohol byť človek reportérom KRIMI, musí mať do istej miery "žalúdok". Nie preto, aby dokázal spracovať aj tie najťažšie témy, ale preto, aby ich dokázal čo najrýchlejšie pustiť z hlavy. "Smrť, nešťastie a tragédie, ktoré vidíme, nás ovplyvňujú, sme len ľudia, aj keď si možno mnohí myslia, že sme akési hyeny, ktoré necitlivo pristupujú k udalostiam, ale samozrejme, že nás to ovplyvňuje, že nás to trápi, keď vidíme neprávosť, keď vidíme nešťastie," hovorí vedúca vydania KRIMI Viera Kundrátová.

"Vždy sú to témy, ktoré sa týkajú detí. Bolo to aj predtým, ale odkedy som otec, je to dvojnásobne," priznáva svoju slabú stránku vedúci vydania Miroslav Demín. "Aj po tých rokoch, hoci človek si povie, že už točil kadečo, no stále sú to najmä prípady, kde sú obeťami deti alebo rôzne týrania a podobne, vtedy to naozaj v človeku ešte niekoľko dní doznieva," potvrdzuje reportér KRIMI Pavol Janič. 

"Veľmi dojímavú scénu som videl na súde asi pred rokom, keď lekár odsúdený pre pochybenie, pre úmrtie pacientky, kľačal na kolenách a prosil jej matku o odpustenie," spomína na silnú scénu reportér Dalibor Skladan. 

​Každý z reportérov má svoju "temnú" spomienku, pri ktorej pre zovreté hrdlo zo seba len ťažko dostával slová. Smrteľné nehody mladých vodičov, samovraždy nešťastných ľudí, tragické úmrtia detí, okradnutí bezbranní starčekovia, ľudia, ktorí pre oheň alebo vodu prišli o všetko. Možno sú už reportéri KRIMI trochu viac obrnení, ako ostatní, no úplne imúnni nie sú. Ak sa aj divákom niekedy zdá, že majú hrošiu kožu, ísť s kamerou a mikrofónom na miesto tragédie alebo za pozostalými, je pre každého z nich veľmi ťažké. Želajú si len to, aby sa najmä niektoré prípady stali poučením pre ostatných.

​KRIMI ale nie sú len o tragédiách a negatívnych informáciách. Už od začiatku bol zámer, aby sa medzi aktuálne informácie zmestili aj servisné témy, poradne, aktuality zo sveta zákonov, jednoducho, aby sa diváci dozvedeli to, čo im mohlo uľahčiť život, prípadne ich uchrániť pred pokutou. "Snažíme sa prinášať aj servisné témy, aby sa divák niečo dozvedel, naučil, aby si zvýšil právne vedomie," potvrdzuje vedúci vydania Miroslav Demín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy