Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tornáda nie sú výsadou USA. Európou sa ich minulý rok prehnalo vyše 600
Zdielať na

Tornáda nie sú výsadou USA. Európou sa ich minulý rok prehnalo vyše 600

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Tornádo si väčšina ľudí spája skôr so Spojenými štátmi americkými, kde sa stali hlavným námetom aj pre mnohé filmy. Ničím výnimočným ale nie je tento jav ani v Európe, od roku 1950 ich tu zaznamenali vyše 6000. Niektoré boli aj smrtiace.

V Európe zaznamenali meteorológovia v uplynulom roku 616 tornád. Väčšina z nich patrila do kategórie slabších, ale každý rok sa vyskytnú aj skutočne silné tornáda, ako vyplýva z databázy Európskeho laboratória silných búrok. Uplynulé roky sú dobre zmapované a ročne zaznamenajú 400 až 700 tornád. "Informácie z obdobia rokov 1950 - 2015 uvádzajú, že v Európe sa vyskytlo takmer 5500 tornád, ktoré dohromady usmrtili vyše 300 ľudí a takmer 4500 ľudí zranili," upresnil pre portál idnes.cz český meteorológ David Rýva.

Na Slovensku zaznamenali podľa mapky počas uplynulého roku len jedno potvrdené tornádo, na Orave neďaleko poľských hraníc. To ale neznamená, že ich nebolo viac. "Vyskytuje sa veľké množstvo supercelárnych búrok, ktoré môžu byť sprevádzané aj silnými tornádami. Niekedy sa stane, že v takej supercele je tornádo obklopené silným lejakom a nie je vidieť. Škody, ktoré spôsobí nemusia byť ani veľké, alebo sú ťažko odlíšiteľné od iných škôd spôsobených silným vetrom, prípadne tornádo prešlo len niekde nad poľom, kde iba pováľalo obilie. Je teda možné, že mohlo byť niekoľko tornád, ktoré uniknú pozornosti. To s istotou nepovie nikto," vysvetľuje Rýva.

Najviac tornád sa objavuje v prímorských oblastiach, teda v Taliansku, Francúzsku, Nemecku, Grécku alebo v Chorvátsku. V strednej Európe je ich značne menej. "Ide o tornáda pozorované v husto osídlených pobrežných oblastiach, či letoviskách. Rozdielna hustota osídlenia, samozrejme, výrazne ovplyvňuje početnosť pozorovaní nejakého javu," hovorí Rýva.

Mapa tornád 2017:

ESWD

​Databáza nebezpečných prejavov počasia v Európe (ESSL) každoročne zverejňuje prehľady. Web vychádza z pozorovania ľudí, ktorí udalosť nahlásia a profesionálni ale aj amatérski meteorológovia ju potom overujú.

Pozrite si archívne video o údajnom tornáde nad Trnavou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy