Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nielen maslo a vajcia, najnovšie zdražie aj pivo
Zdielať na

Nielen maslo a vajcia, najnovšie zdražie aj pivo

BRATISLAVA / V obchodoch už nenájdeme drahšie len maslo a vajcia, no najnovšie aj pivo. Zvýšenie cien potravín a energie sa odrazí na inflácii. Európska centrálna banka ju považuje za zdravú pre ekonomiku, no len ak je jej úroveň okolo dvoch percent. Nie je vylúčené, že na Slovensku by sme ale mohli túto hranicu bez problémov aj prekročiť.

Náklady výrobcov stúpajú a to sa premieta aj do koncových cien tovarov a služieb. Okrem vyšších cien za energie a potraviny, sa spotrebitelia musia pripraviť aj na to, že obľúbený zlatistý mok zdražie. "Maximálne do 3,5 percenta, čo znamená o 2 - 3 eurocenty na pol litra piva a cideru," spresňuje hovorkyňa pivovaru Judita Smatanová.

Najväčší producent piva na Slovensku sa týmto spôsobom rozhodol reagovať na rastúce ceny vstupov. Ceny pritom nezvyšoval od roku 2013. Otázne je, ako na túto zmenu zareagujú konzumenti zlatistého moku. "Snažili sme sa tú úpravu urobiť s minimálnym dopadom na spotrebiteľa,“ tvrdí Smatanová. "Budú popíjať ďalej, dúfam,“ hovorí majiteľ jednej reštaurácie Róbert Lamprecht.  "Pri sortimente vajec, masla a piva by som z týchto vecí nerobil tragédiu, lebo ide o pár percent,“ konštatuje analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Okrem najväčšieho producenta piva u nás,  aj ďalšie pivovary z rovnakých dôvodov postupne zdražujú niektoré druhy pív. Aj tento krok by ale mohol prispieť k zosilneniu trendu z posledných rokov a to, že konzumenti presedlajú na iný tovar. "Na Slovensku rastie obľuba konzumácie vína a klesá konzumácia piva,“ hovorí Drahovský.

Spotrebiteľom zostáva len veriť, že rast miezd bude naďalej vyšší ako zdražovanie potravín a energií. "Tým, že sa majú najbližšie obdobie obrátiť k rastu, tak celkový rast inflácie sa zrejme výraznejšie zrýchli,“ hovorí ekonomický analytik VÚB banky Andrej Arady.

Pozrite si tiež príspevok o zvyšovaní cien masla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy