Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V druhom kole prezidentských volieb zabojujú Miloš Zeman a Jiří Drahoš
Zdielať na

V druhom kole prezidentských volieb zabojujú Miloš Zeman a Jiří Drahoš

Archívna reportáž

PRAHA / Do druhého kola českých prezidentských volieb postupuje Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov českého štatistického úradu.

V Českej republike sa hlasovanie v rámci prezidentských volieb už skončilo. Volebná komisia počíta všetky platné hlasy vo všetkých zo 14 866 volebných okrskov. Predbežné výsledky ukazujú výrazný náskok súčasného prezidenta Miloša Zemana. Podľa Českého štatistického úradu získal Zeman 38,56 percent, teda 1 985 547 hlasov. Jeho najväčším konkurentom je bývalý predseda Akadémie vied Českej republiky Jiří Drahoš, ktorý získal 26,60 percent, teda 1 369 601 hlasov. Zisk ďalších prezidentských kandidátov Pavla Fischera, Michala Horáčka a Marka Hilšera sa pohybuje okolo desiatich percent. Kandidát Mirek Topolánek dostal viac ako štyri percentá hlasov, Jiří Hynek viac ako procento a Vratislav Kulhánek a Petr Hannig nezískali ani percento.

Keďže žiadny z kandidátov nezískal v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, bude sa konať druhé kolo. To sa uskutoční 26. a 27. januára.

Jiří Drahoš označil výsledok vo voľbách za skvelý pocit. Je to ale podľa neho len postup zo skupiny do finále. Podporu Drahošovi v druhom kole volieb už prisľúbili štyria jeho doterajší protikandidáti, ktorí spolu získali takmer tretinu hlasov. Podporu mu vyjadril Topolánek, ktorý vyzval svojich voličov, aby v druhom kole hlasovali za Drahoša.  Drahoša podporuje aj Horáček, ktorý Zemanovmu protikandidátovi ponúkol aj miesto na svojich billboardoch. Drahoš získal podporu aj od Fischera. Hilšer nechce nikomu radiť, no sám by sa vraj rozhodol pre Drahoša.

Zeman zvíťazil v prvom kole vo všetkých krajom okrem Prahy. Tam bol prvý Drahoš. Zeman na svojej tlačovej besede poďakoval za voličské hlasy a vyzval svojich voličov, aby prišli hlasovať aj v druhom kole. Z neúspešných prezidentských kandidátov mu podporu vyjadril Petr Hannig. Český premiér Andrej Babiš podporí Zemana aj v druhom kole, odporúča mu ale, aby jasne deklaroval, že chce krajinu orientovať na západ.

Politológovia v druhom kole očakávajú veľmi tvrdý súboj, pravdepodobne aj s  negatívnou kampaňou, no otvorený. Niektorí sa domnievajú, že Zeman vyčerpal svoj rezervoár voličov, no jeho súperovi Drahošovi môže podiel hlasov výrazne vzrásť.

Miloš Zeman 

Sedemdesiattriročný politik sa narodil sa 28. septembra 1944 v Kolíne. V 70. a 80. rokoch vystriedal viacero zamestnaní. Od januára 1990 pôsobil v Prognostickom ústave Československej akadémie vied. Miloš Zeman bol do roku 1970 členom KSČ. V roku 1990 bol za Občianske fórum vymenovaný do Federálneho zhromaždenia. Neskôr prešiel do ČSSD a znovu sa stal poslancom. V rokoch 1996 až 1998 bol predsedom Poslaneckej snemovne a v rokoch 1998 až 2002 premiérom. Osem rokov viedol stranu ČSSD. V roku 2007 sa angažoval v novozaloženej Strane Práv Občanov a dnes je jej čestným predsedom. 

SITA

​Opätovnú kandidatúru oficiálne oznámil začiatkom apríla 2017 pri štvrtom výročí svojho nástupu do funkcie. Jeho kandidatúru podporilo svojimi podpismi viac ako 100 tisíc občanov. 

Jiří Drahoš

Šesťdesiatosemročný profesor chemického inžinierstva sa narodil 20. februára 1949 v Jablunkove. Vyštudoval odbor fyzikálnej chémie na Vysokej škole v Prahe. Je ženatý a má dve dcéry. Celý svoj profesijný život sústredil v Československej akadémii vied. Po novembri 1989 pôsobil v Akadémii vied na niekoľkých manažérskych pozíciách. Od roku 2009 ju riadil. Jiří Drahoš nie je členom žiadnej politickej strany.

Kandidat na prezidenta CR Jiri Drahos pri volebnej urne

Kandidat na prezidenta CR Jiri Drahos pri volebnej urne

sita

​Svoju kandidatúru ohlásil koncom apríla minulého roka po tom, ako skončil vo funkcii predsedu Akadémie vied ČR. Jeho kandidatúru podporilo svojimi podpismi viac ako 140 tisíc občanov. 

Celková účasť bola podľa neoficiálnych výsledkov necelých 62 percent, teda skoro rovnako ako pred piatimi rokmi. Ešte v piatok prišli k volebným urnám približne dve pätiny voličov, medzi nimi všetci deviati prezidentskí kandidáti. Obec Čilá v okrese Rokycany mala podľa Českého štatistického úradu stopercentnú volebnú účasť, rovnako ako pri októbrových parlamentných voľbách. 

Svetové agentúry v rýchlych správach oznámili výsledky prvého kola, ktoré označili za plebiscit o Zemanovi.

Hlasovanie sa zaobišlo počas oboch dní bez vážnych komplikácií. Výnimkou bol piatkový incident počas hlasovania prezidenta Miloša Zemana v Prahe, kde sa k nemu v hlasovacej miestnosti rozbehla polonahá ukrajinská aktivistka z hnutia Femen a po anglicky kričala "Zeman je Putinova prostitútka". Prezidentova ochranka ju spacifikovala.

Pozrite si video z piatkového útoku aktivistky na českého prezidenta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy