Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Deň PO. Tragédiu autobusu pri Prahe pripomínajú už len sviečky
Zdielať na

Deň PO. Tragédiu autobusu pri Prahe pripomínajú už len sviečky

PRAHA / Desiatky zranených ľudí stále ležia v pražských nemocniciach po piatkovej zrážke autobusu s autom v Horoměřiciach, medzi nimi je rad detí. Traja ľudia zrážku neprežili. Už teraz je isté, že ide o jednu z najväčších dopravných nehôd novodobých českých dejín.

V roku 1999 pri obci Středokluky zomrelo 10 ľudí. Od tej doby nič podobného záchranári nezažili. Až do piatka, kedy podľa tiesňových volaní bolo jasné, že v ohrození života z autobusovej linky 316 sú desiatky ľudí.

"Na mieste nehody zasahovalo celkom 20 posádok. Na mieste sa nachádzalo 48 zranených osôb. Trom nedokázali záchranári žiadnym spôsobom pomôcť. Šesť ľudí malo veľmi vážne poranenia," informuje hovorkyňa pražskej záchrannej služby Jana Peštová.  

Najviac zranených sanitky rozvážali do najväčšej nemocnice v Čechách do pražského Motola.

"Bol vyhlásený traumaplán 1. stupňa. Do našej nemocnice priviezli na ošetrenie 14 pacientov. Sedem z nich bolo dospelých, druhá polovica deti," povedala hovorkyňa FN Motol Ludmila Šimáčková. 

Ostatných zranených prijalo ďalších 6 pražských nemocníc. Najčastejšie v traumacentrách ošetrovali zlomeniny, porezanie od okien, väčšie či menšie škrabance. 

"Z celkového počtu zranených bolo 12 vo veku nižším ako 18 rokov. Dve osoby bolo nutné uviezť do umelého spánku a zaistiť dýchacie cesty," povedala Peštová. "Z detských pacientov nie je nikto v ohrození života," dodáva Šimáčková. 

Je to ťažko pochopiteľné, cesta pri Horoměřiciach je rovná. Proti sebe išla dvadsaťdvaročná žena v Škode Superb a šofér autobusu, ktorý pre dopravný podnik pracoval pol roka, ale podľa vedenia mal niekoľkoročné skúsenosti s prevážaním cestujúcich. Kto vošiel druhému do jazdného pruhu, či jeden z nich predbiehal, v tom polícia nemá jasno, obaja šoféri zomreli. Vyšetrovanie sa môže ťahať niekoľko týždňov.

Až do noci prehľadával miesto nehody vrtuľník s termovíziou, žiadnych ďalších zranených nenašiel. V sobotu bol už úsek prejazdný. Tragédiu už pripomínajú len sviečky zapálené pri osudnom strome, do ktorého autobus po náraze narazil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy