Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyšetrovanie streľby v Las Vegas útočník poriadne sťažil
Zdielať na

Vyšetrovanie streľby v Las Vegas útočník poriadne sťažil

Archívna reportáž

WASHINGTON / Stephen Paddock, ktorý minulý rok v októbri zastrelil z hotelovej izby v Las Vegas 58 ľudí viac ako 500 osôb zranil, svoj čin nielenže dlho plánoval, ale postaral sa aj o to, aby čo najviac skomplikoval vyšetrovanie. Vyplýva to zo súdnych dokumentov, ktoré odtajnil Federálny úrad pre vyšetrovanie.

Paddock používal anonymné komunikačné prostriedky a "podnikol mnohé metodické kroky, aby zabránil odhaleniu svojich plánov a zmaril následné vyšetrovanie," uvádza sa v správe FBI. Nové poznatky o motíve útoku sa v dokumente nenachádzajú. Správa zahŕňa odôvodnenie žiadosti o povolenie domovej prehliadky, ktorú vydali sudcovia krátko po útoku. V hotelovej izbe, odkiaľ Paddock strieľal, boli tri telefóny, pričom jeden používal operačný systém spoločnosti Google a vyšetrovatelia ho nedokázali odblokovať. 

Dokument tiež obsahuje detaily o strelcovej priateľke Marilou Danley, ktorú niekoľkokrát vypočúvali, ale nebola z ničoho obvinená.V čase útoku bola na Filipínách. Povedala, že jej odtlačky môžu byť na zásobníkoch, pretože niekedy pomáhala priateľovi zbrane nabíjať. O tom, či vedela o jeho pláne, ale neexistujú dôkazy. 

Paddock si zbrane a materiál, ktorý potreboval, obstaral najmä cez internet, a to už 12 mesiacov pred útokom. Kupoval nielen zbrane, ale aj rezáky na sklo, ktorými si potom vytvoril otvor v okne hotelovej izbe. Medzi predmetmi, ktoré sa našli v hotelovej izbe bolo množstvo zbraní a munície, ochranná vesta, zameriavače a podomácky vyrobená plynová maska.

Ďalej sa v dokumente píše, že Paddock bol zrejme pod lekárskym dohľadom pre "neidentifikované problémy". Jeho priateľka pri výsluchu priznala, že sa zdravotný stav jej partnera v posledných mesiacoch zhoršoval. Tiež sa zistilo, že Marilou si zrušila svoj účet na Facebooku len niekoľko hodín po začiatku streľby. 

V júli Paddock zo svojho e-mailu poslal na inú adresu, ktorú ale možno tiež vlastnil, text, v ktorom "odporúčal pre vzrušenie skúsiť automatickú paľbu so zásobníkom na sto striel". Pri útoku použil poloautomatickú zbraň upravenú zvláštnym zariadením tak, aby fungovala ako automatická. Denník The Los Angeles Times k tomu napísal, že nie je jasné prečo posielal e-maily medzi dvoma adresami, ktoré mal sám pod kontrolou. Je možné, že ta druhá adresa v skutočnosti patrila niekomu inému, koho zatiaľ vyšetrovatelia nehľadajú. 

Pozrite si aj archívne reportáže o strelcovi z Las Vegas:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy