Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Posledná rozlúčka s hercom Mariánom Labudom
Zdielať na

Posledná rozlúčka s hercom Mariánom Labudom

BRATISLAVA / Priatelia, divadelní a filmoví kolegovia i verejnosť sa v piatok predpoludním lúčili s hercom Mariánom Labudom. Ceremónia sa odohrala v Sále činohry v novej budove Slovenského národného divadla.

Hercovi Mariánovi Labudovi v piatok do Slovenského národného divadla prišli povedať posledné zbohom jeho najbližší, kolegovia, priatelia a verejnosť. Ceremónia trvala takmer dve hodiny. Zazneli piesne, dojímavé príhovory aj ukážky z tvorby herca. 

Posledná rozlúčka

Herecké umenie Labudu priblížili ukážky z jeho divadelnej, televíznej a filmovej tvorby. O jeho výnimočnom talente, či talentoch hovorili viacerí jeho kolegovia. Martin Huba, s ktorým sa kamarátil 50 rokov a zdieľal s ním spoločnú šatňu hovoril o tom, aký bol plachý ako musel prekonávať trému, no vždy z javiska odchádzal ako víťaz. Lebo bol podľa Hubu "urputný v srdci".

Na kolegu spomínal aj Bolek Polívka: "Žili sme spolu v maringotke pri nakrúcaní jedného filmu (Roming, pozn.red.) a marián mal interview. Prišla za ním redaktorka a potichu sa ho pýtala, že ten pán Polívka je na vás trošku protivný a Marián odpovedal pani redaktorka, on celý život túži po tom, aby bol malý a tučný a nikdy sa mu to nepodarilo, odpusťme mu to." 

"Priateľ môj drahý, dúfam, že sa stretneme v tej našej maringotke," dodal na záver Polívka.

S úsmevom na perách sa mu ako jeho obdivovateľka prihovorila Emília Vášaryová. "Bola som tvoja verná fanynka. Bol si pre mňa šarmantným mužom, talentovaným, so zmyslom pre humor. Bol si obdarený očami vášnivého muža, v ktorých sa vždy zračila aj kvapka slzy." 

S Milanom Kňažkom sa poznali 54 rokov a priznal, že jeho odchodom sa stal chudobnejším. "Veľa sme sa nasmiali. Boli sme naprogramovaný strieľať si zo seba. Jediným víťazom bol slobodný smiech. Brzdy sme nepoužívali, lebo sme si boli istí, že k žiadnym zraneniam nepríde. Dnes ti poviem prečo. Mali sme sa radi." 

Velikán divadelných dosiek 

Marián Labuda bol jedným z najznámejších slovenských a československých hercov. Narodil sa 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemciach a krátko po absolvovaní Vysokej školy múzických umení v Bratislave nastúpil do Slovenského národného divadla (1965 - 1968).

Účinkoval vo vyše 200 filmoch, často komédiách, a tiež v desiatkach seriálov a televíznych programov. Preslávila ho najmä hlavná rola v slávnom filme režiséra Jiřího Menzla Vesničko má středisková (1985), ktorý bol dokonca nominovaný na Oscara. So svojím parťákom z tohto filmu sa  prišiel rozlúčiť aj filmový Otík, János Bán. 

Náhly odchod 

Herec Marián Labuda st. podľa informácií televízie JOJ odchádzal pred týždňom z domu v Borinke neďaleko Bratislavy. Pri nastupovaní do auta mu prišlo zle. Privolaní záchranári sa ho snažili oživiť, no neúspešne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy