Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Falošný profesor zneužíval študentky, robil tak 40 rokov
Zdielať na

Falošný profesor zneužíval študentky, robil tak 40 rokov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V susednom Poľsku vyvolal rozruch prípad z Poznane, kde falošný profesor, v skutočnosti 73-ročný penzista, pod zámienkou vedeckých experimentov na miestnych univerzitách obťažoval stovky študentiek. V čase, keď sa falošný vedec postavil pred súd, už bola väčšina prípadov premlčaná. Muž si preto odpyká šesť a pol roka za mrežami.

Celý súdny proces s falošným vedcom sa odohrával za zatvorenými dverami. "Keď o prípade informovali médiá, polícii sa prihlásilo takmer 430 žien, ktoré boli v styku s falošným profesorom. Ukázalo sa, že penzista obťažoval ženy pod zámienkou výskumu už 40 rokov," napísal denník Gazeta Wyborcza.

Falošného profesora odhalili v roku 2015, keď sa na políciu obrátila jedna zo zneužitých žien. Opísala, že muž, ktorý sa vydáva za profesora antropológie ju najprv požiadal, aby v jednej z prázdnych učební vyplnila dotazník, a potom ju pod zámienkou výskumu donútil k istým sexuálnym aktivitám. Podozrivého muža zatkli o tri týždne, keď sa opäť vybral na univerzitu.

Aj napriek tomu, že falošný vedec nikdy nepôsobil v školstve, na univerzite nebudil najmenšie podozrenie. Stačilo, aby si obliekol biely plášť, predstavil sa ako profesor a požiadal vyhliadnutú študentku, aby sa do výskumu zapojila. Máloktorá sa odvážila odmietnuť. Cez dotazníky prichádzal k tomu, že lepil na telo papieriky, údajne pre meranie teploty a často dotyčnú prinútil k rôznym sexuálnym aktivitám. Podľa sudkyne sa správal čoraz viac neslušne a došlo aj k znásilneniu. 

V súdnej sieni pôsobil obvinený profesor dojmom, že sa sotva drží na nohách. Tvár si zakryl lekárskym rúškom a tmavými okuliarmi. Pri vynesení verdiktu vzlykal a pred novinármi opakoval, že je nevinný a výpovede žien nazval rozprávkami. Ešte nie je jasné, či sa falošný profesor voči verdiktu odvolá. 

Aj na Slovensku sa stretávame s prípadmi, kedy učitelia sexuálne zneužívajú svojich žiakov. Pozrite si archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy