Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Žiline opäť ožila kauza obstarávania CT prístrojov
Zdielať na

V Žiline opäť ožila kauza obstarávania CT prístrojov

ŽILINA/BRATISLAVA / V Žiline opäť ožila kauza obstarávania CT prístrojov pre nemocnice v Liptovskom Mikuláši a Trstenej. Bývalý predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár už v minulosti čelil kritike, že tieto prístroje boli nesmierne predražené. Jeho nástupkyňa Erika Jurinová dokonca vyhlásila, že ak by ceny pri nákupe boli primerané, mohol mať Žilinský kraj namiesto dvoch CT prístrojov až štyri. Juraj Blanár to popiera.

Nová žilinská županka Erika Jurinová vraví, že kraj pri obstarávaní CT prístrojov prišiel o jeden a pol milióna eur. Podľa jej slov bývalé vedenie postupovalo nehospodárne. "Je tu štrnásť pochybení, ktoré úrad vytýka verejnému obstarávaniu. Zodpovednosť za toto obstarávanie nesie v plnej miere bývalé vedenie Žilinského samosprávneho kraja, na čele s pánom Blanárom," hovorí Jurinová.​ "Niekto chcel urobiť biznis práve tak vhodný smeráckej zdravotníckej mafie, ktorá v Smere pôsobí už desať rokov," dodáva líder Obyčajných ľudí Igor Matovič.

"Dnes sa potvrdilo, že Erika Jurinová pokračuje namiesto práce pre kraj vo svojej kampani a že kraj riadi daňový podvodník Igor Matovič. Ten opäť klame v priamom prenose," reaguje bývalý žilinský župan Juraj Blanár. Niekdajší predseda zdôrazňuje, že on sám dal vypracovať posudok ešte v čase, keď šéfoval žilinskému samosprávnemu kraju. Blanár tvrdí, že nákup CT prístrojov bol v poriadku, aj keď nevylučuje, že mohlo dôjsť k určitým pochybeniam. "Prax poukázala, že neišlo o nákup predraženého, alebo nebodaj astronomicky predraženého CT prístroja, ako to tvrdí pán Matovič a robí z toho politikárčenie," dodáva Blanár.

Na druhej strane Igor Matovič oponuje konkrétnymi číslami. "Juraj Blanár za dve CT-čka, ktoré mohol kúpiť za jeden a pol milióna eur aj s päťročným servisom, zaplatil tri milióny eur," hovorí Matovič. Úrad pre verejné obstarávanie odmietol vydať celé znenie správy. "Vzhľadom na to, že ŽSK úradu podvečer emailom oznámil, že sa vzdáva práva zúčastniť sa prerokovania protokolu, úrad vykoná úkony smerujúce k právoplatnému ukončeniu kontroly," povedala hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie Janka Zvončeková. "Zistenia, ktoré sme našli v protokole sú také závažné, že bohužiaľ nemáme inú možnosť, ako podať trestné oznámenie," dodáva Jurinová. Touto kauzou sa Národná kriminálna agentúra zaoberá už niekoľko mesiacov. Vyzerá to tak, že bude mať dohru,, a nielen tú politickú. "Čakali sme aj my na tento protokol a môžem povedať, že dôjde zrejme k začatiu trestného stíhania," povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy