Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia rozbila gang, ktorý nútil bezdomovcov žobrať v cudzine
Zdielať na

Polícia rozbila gang, ktorý nútil bezdomovcov žobrať v cudzine

BRATISLAVA / Polícia obvinila šesť ľudí z toho, že nútili ľudí žobrať v zahraničí a získané peniaze im následne museli odovzdať. Skupina si takto mala za niekoľko rokov privyrobiť pol milióna eur.

Proti obchodníkom s ľuďmi minulý týždeň zasiahli policajti. Počas rozsiahlej razii v obci Veľké Teriakovce, policajti vykonali tri domové prehliadky. Zo závažného zločinu obchodovania s ľuďmi obvinili celkom šesť ľudí. Z toho piatich aj zadržali. Posledný z obvinených sa nachádza mimo územia Slovenska. "Obvineným v prípade dokázania viny na súde hrozí trest odňatia slobody vo výške 7 až 12 rokov," povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel. 

Prvé poznatky o tomto závažnom prípade obchodovania s ľuďmi získali príslušníci úradu boja proti nelegálnej migrácii už v roku 2015. Dlhé mesiace podozrivých sledovali a zhromažďovali dôkazy. Policajti zistili, že bezdomovcov zneužívajú minimálne už od roku 2013. "Mali za účelom osobného obohatenia zlákať a prepraviť najmenej 16 osôb zo sociálne slabších spoločenských vrstiev, ako aj telesne postihnutých invalidných dôchodcov na žobranie do cudziny," dodáva Ábel.


Na zárobky ich vyvážali do Rakúska, Švajčiarska, či Nemecka. Denne dokázali vyžobrať od sto do tristo eur. Napriek tomu žili v neľudských podmienkach. Takmer všetky peniaze museli pod hrozbou bitky odovzdať obvineným. Tí sa za tie roky obohatili o poriadny balík peňazí. "Čo sa týka odhadovanej škody, len náš odhad sa pohybuje minimálne vo výške 500 tisíc eur," hovorí Ábel.

Policajti prípad naďalej vyšetrujú, nemajú totiž ustálený počet poškodených osôb. "Jeden z predpokladov je, že už nemusia byť medzi nami," hovorí policajný prezident Tibor Gašpar.  Dvaja z poškodených sú zaradení do programu obetí obchodovania s ľuďmi. Policajný prezident nevylúčil ani to, že môže byť aj viac obvinených.

Pozrite si reportáž z razie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy