Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rezort spravodlivosti plánuje zlepšiť podmienky na súdoch, upraviť chce aj platy justičných zamestnancov
Zdielať na

Rezort spravodlivosti plánuje zlepšiť podmienky na súdoch, upraviť chce aj platy justičných zamestnancov

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerstvo spravodlivosti plánuje zlepšiť podmienky na jednotlivých súdoch. Novelou zákona chce rezort upraviť aj postavenie justičných zamestnancov a zlepšiť podmienky ich odmeňovania.

Rezort spravodlivosti plánuje v priebehu januára predložiť do pripomienkového konania novelu zákona týkajúcu sa zmien výkonu súdnictva. Podľa predbežnej správy, ktorú ministerstvo zverejnilo, sa majú zmeny dotknúť aj jednotlivých platových taríf v rámci výkonu štátnej služby. Podľa hovorcu rezortu spravodlivosti Petra Bublu ide zatiaľ iba o predbežnú správu k novele. "V tomto štádiu je skutočne predčasné hovoriť o konkrétnostiach," uviedol Bubla.

Snahou ministerstva sú aj systémové riešenie súdnych úradníkov a zmeny pri platových triedach. "Je naším záujmom komplexne riešiť problematiku postavenia justičných zamestnancov, vrátane ich kariérneho rastu a odmeňovania," doplnil Bubla. Konkrétne opatrenia sa zatiaľ v predbežnej správe neuvádzajú. Zmeny by sa mali dotknúť aj organizačnej štruktúry jednotlivých súdov v závislosti od ich vyťaženia. Podľa správy je bežnou praxou v Európe, že sudca žiada minimálne jedného asistenta, respektíve právneho poradcu a asistenta na výkon administratívy, vďaka čomu sa môže venovať iba práci, na ktorú sú potrebné právne znalosti sudcu.

Veľké zmeny čakajú aj Súdnu radu, ktorá určuje, akým smerom sa bude uberať slovenské súdnictvo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy