Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na ulici postavili prvú lampu, ktorú rozsvecujú psie exkrementy
Zdielať na

Na ulici postavili prvú lampu, ktorú rozsvecujú psie exkrementy

Archívna reportáž

WORCESTERSHIRE / Vo Veľkej Británii odštartovali prvý projekt pre verejné lampy, ktoré poháňajú psie exkrementy. V zásobníku, ktorý je pripojený k lampe sa vyvíja metán, ktorý ju rozsvecuje.

Mesto umiestnilo lampu na strategické miesto. Stojí totiž v oblasti Malvernských kopcov, kam denne mieria tisícky psíčkarov. Exkrementy, ktoré nazbierali majitelia po svojich štvornohých miláčikoch sa mesto pokúsilo nejako využiť. Experiment ukázal, že desať vrecúšok s exkrementmi dokáže rozsvietiť lampu na celé dve hodiny. 

Odpad sa totiž v lampe spracuje a vzniknutý bioplyn potom lampu poháňa. "Plynové svetlo rozvíja predstavivosť ľudí a ukazuje im, že psí exkrement má hodnotu. Najprv som niečo také videl v Bostone a nadchlo ma to tak, že som sa rozhodol podobné zariadenie postaviť," povedal Brian Harper, ktorý s touto myšlienkou v meste prišiel ako prvý. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, podobný projekt vznikol po prvýkrát v bostonskom Cambridge. Jeho tvorca Matthew Mazzotty ním ale chcel poukázať na viacero spôsobov recyklácie. Podľa neho je najväčším problémom naučiť ľudí, aby exkrementy nielen zbierali, ale aj vyhadzovali na miestach, kde môžu ďalej slúžiť. Práve Mazzotty bol inšpiráciou pre Briana Harpera, podľa ktorého by bola škoda, keby sa recyklovateľné exkrementy znehodnocovali na chodníkoch. 

Každý si tak môže na začiatku prechádzky vyzdvihnúť zdarma vrecko na exkrementy a na konci ho plné vyhodiť. Potom stačí len zatočiť kľučkou a mechanizmus dopraví vrecko do generátora, kde jeho obsah premenia mikroorganizmy na plyn. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy