Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sme nadradená rasa a ovládneme svet, hlása nová turecká strana nacionalistov
Zdielať na

Sme nadradená rasa a ovládneme svet, hlása nová turecká strana nacionalistov

Archívne video

ISTANBUL / Turci sú nadradená rasa, ktorá by mala ovládnuť celý svet. Aspoň si to myslí nová turecká politická strana Ötüken, ktorá presadzuje návrat trestu smrti, koniec imigrácie do krajiny či zákaz sobášov s cudzincami. Dôraz kladie i na kvalitnú a nezávislú justíciu a oddelenie štátnej moci od náboženstva. Inšpiruje sa pritom u otca všetkých Turkov, Mustafu Kemala Atatürka.

"Naša svätá misia je pozdvihnúť našu rasu na vyššiu úroveň. Cieľom tureckej rasy je získať kontrolu nad celým svetom,“ píše sa v programe prvej otvorene nacionalistickej turecké strany, ktorá vznikla 20. decembra a o hlasy voličov sa bude uchádzať prvýkrát budúci rok v parlamentných voľbách.

Predsedom novej partaje je podľa denníka Hürriyet M. Hakan Semerci a logom je čierny zavýjajúci vlk v bielom poli. Názov Ötüken potom odkazuje na rovnaké mesto v turkickej mytológii a tengrismu, šamanskej viere tureckých národov.

https://twitter.com/otukenparti

Zo základných škôl by zmizla výuka náboženstva, v tureckom prípade islamu. Namiesto toho by sa deti mohli učiť turecké jazyky, ako je turkmenština či uzbečtina. Ostatné cudzie jazyky ako angličtina by sa k študentom dostali až na strednej škole, píše denník Cumhuriyet.

Programom strany totiž nie je len prebúdzanie "turectva“ v občanoch, ale aj posilnenie pocitu pospolitosti s ostatnými tureckými národmi. Turci žijúci v zahraničí - na Blízkom východe či Balkáne - podľa nacionalistov pociťujú napätie, ktoré vyrieši len zjednotenie. "Veríme, že k nemu dôjde,“ prehlasuje Ötüken. Čo presne tým myslia, už neuvádzajú.

Na nacionalistickom proteste v USA narazilo do protestujúcich auto. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy