Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Sahare namerali 40 centimetrov snehu
Zdielať na

Na Sahare namerali 40 centimetrov snehu

Archívne video

SAHARA / Zamrznuté cesty na severe Alžírska by ste asi nečakali. A predsa tam boli. V nedeľu napadlo na Sahare 40 centimetrov snehu. Sahara je pritom jedno z najsuchších a najteplejších miest sveta, kde priemerná celoročná teplota dosahuje až 30 stupňov Celzia.

Počasie v posledných dňoch ukazuje rozličné zaujímavosti. O silných mrazoch v USA sa hovorí už dávnejšie. Sneh v Španielsku je na horách tiež bežná záležitosť, ale snehová kalamita v Madride sa, aj napriek tomu, že Madrid sa nachádza vo výške asi 600 metrov nad morom, nezvykne objavovať až tak často.

"Studený vzduch zatiekol po zadnej strane brázdy nízkeho tlaku nad západnou časťou Európy až nad Pyrenejský polostrov, kde sa dokonca vytvorila samostatná tlaková níž a tá priniesla ochladenie a sneženie," vysvetľuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Studený vzduch sa prejavil aj na severe Afriky, a sneženie priniesol aj do Alžírska. Pieskové duny Sahary dostali pekný biely poťah a bol poriadne hrubý! "Podľa meteo služby spadlo až do 40 cm snehu! Stalo sa to v skorých ranných hodinách v nedeľu, 7.1., a vydržal až do popoludňajších hodín. V posledných takmer 40 rokoch sa sneh objavil na severe Alžírska už tretí raz. Napadol aj v roku 2016, aj v roku 2017 a teraz," hovorí Jarošová.

Pretože mesto Ain Sefra je východiskový bod pre turistov pri ich cestách do púšte, sneh ich nielen prekvapí, ale aj sú aj poriadne vystrašení, lebo zľadovatené cesty by ste asi v Afrike veľmi nečakali. Tento raz sa sneh udržal pomerne dlho, ale v roku 1979, keď tu napadol 18.2., sa sneh udržal iba pol hodinu.

"Snehuliaka si asi alžírske deti postavili, tie naše na snehuliaka budú musieť ešte počkať, zatiaľ nie je v dohľade," dodáva meteorologička.

Pozrite si zábery z nedele: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy