Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Teploty nad 40 stupňov sužujú Austráliu. Dokonca sa topí aj asfalt
Zdielať na

Teploty nad 40 stupňov sužujú Austráliu. Dokonca sa topí aj asfalt

SYDNEY / Požiare a teploty nad 40 stupňov Celzia. Požiare zasiahli lesy a asfalt na desaťkilometrovom úseku diaľnice sa roztápa. Obyvateľov troch austrálskych štátov ohrozujú extrémne horúčavy.

V Sydney namerali rekordné teploty, 47,3 stupňa Celzia, čo prekonalo o tri desatinné stupne rekord z roku 1939. Pre túto oblasť vydali najvyšší stupeň varovania pred nebezpečím požiaru. Oheň, ktorý sa vymkol kontrole už zapálil niekoľko budov na predmestí Melbourne. 

Problémom sú vysoké teploty s kombináciou silného vetra a suchého počasia. Po celom štáte Viktoria bolo v sobotu hlásených 50 ohnísk požiaru a okolo 400 domov prišlo o dodávku elektriny. 

Charita prevážala bezdomovcov do prístreškov, kde ich neohrozovalo teplo a tých s úpalom a popáleninami previezli do nemocníc. V štátoch je zakázané zakladať oheň. "Teplo zabíja. Najbližšie dni to bude ako v peci a vy tomu musíte prispôsobiť svoju činnosť. Vyvarujte sa športových aktivít, vonkajších aktivít a zostaňte vo vnútri," vyzýval ľudí šéf záchranárov Paul Holman. 

Zatiaľ čo Austrália trpí nadmerným teplom, v USA a Kanade prežívajú ďalšiu "dobu ľadovú" : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy