Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lúpež autom v centre Bratislavy. Podľa analytika zlyhali protiteroristické opatrenia
Zdielať na

Lúpež autom v centre Bratislavy. Podľa analytika zlyhali protiteroristické opatrenia

BRATISLAVA / Lúpež autom v centre Bratislavy preverila protiteroristické opatrenia v pešej zóne. V čase možných teroristických útokov nákladnými autami po celej Európe nedostatočné zabezpečenie hlavného mesta podrobil kritike aj bezpečnostný analytik.

Zlodeji využili na vstup do pešej zóny najzraniteľnejší bod, a to širokú cyklotrasu mimo dosahu kamier. Páchatelia odpílili jeden dutý stĺpik, ktorý bráni vjazdu akémukoľvek vozidlu do úzkych uličiek pešej zóny. Odpílený stĺpik nechali ležať na trávniku. Polícia sa k týmto zisteniam zatiaľ nevyjadruje. "Bližšie informácie v súčasnej dobe nie je možné poskytnúť," povedal hovorca krajskej polície v Bratislave Michal Szeiff. 

Ešte pred Vianocami policajný prezident Tibor Gašpar v propagačnom videu tvrdil, že pešia zóna je dobre zabezpečená, napríklad aj betónovými zátarasami. "Niektoré sú viditeľné, vidíte napríklad zábrany proti vjazdu motorových vozidiel. Vidíte zvýšený počet policajtov," opisuje prezident PZ SR Tibor Gašpar vo videu.

​Poznali slabé miesta

Podľa bezpečnostného analytika zlodeji presne vedeli, kde sú slabé miesta a ako sa dostanú autom tam, kam potrebujú. "Zločinci mali presne zmapované, ako sa dostať na tú pešiu zónu, presne to isté môžu urobiť aj prípadní teroristi," hovorí bezpečnostný analytik Andor Šándor. To všetko sa udialo v čase, keď na Slovensku platí 2. stupeň teroristického ohrozenia.

Ten vyhlásil minister vnútra v augusta minulého roka. "Odkedy je zvýšené riziko hrozby teroristických útokov v Európe, bývajú permanentne posilnené policajné hliadky v teréne zo strany mestskej aj štátnej polície a vstup do peších zón je regulovaný mechanickými zátarasami, ktoré obsluhuje mestská polícia," povedala ešte v septembri minulého roka hovorkyňa bratislavského magistrátu Zuzana Onufer.

Po lúpeži je zrejmé, že mechanické zábrany majú svoje nedostatky a dostať sa do pešej zóny s autom, nie je až taký veľký problém. "Bohužiaľ, stalo sa to najhoršie, aj tí lupiči prekonali mechanickú zábranu, nikto aj tak nereagoval na základe kamerových systémov, ktoré si viem predstaviť, že na pešej zóne sú," dodáva Šándor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy