Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obohacujú svet ešte počas vysokej. Toto sú najlepší študenti roka
Zdielať na

Obohacujú svet ešte počas vysokej. Toto sú najlepší študenti roka

BRATISLAVA / Hľadanie Študentskej osobnosti roka sa na slovenských vysokých školách skončilo. Podľa poroty bolo aj z čoho vyberať. Na našich univerzitách totiž rastú talentovaní mladí vedci, umelci aj športovci, ktorí sa nestratia ani v európskej konkurencii.

Na získanie titulu študentská osobnosť roka nestačí len sa dobre učiť. Treba byť tvorivý a vymyslieť zaujímavý projekt. To sa podarilo 12 študentom slovenských vysokých škôl. Konkurencia však bola veľká, vyberalo sa spomedzi 90 najlepších. "Sú tu laureáti, ktorí znesú tie najprísnejšie kritériá aj v európskom meradle, obohacujú spoločnosť, prinášajú niečo nové" hovorí Marián Meško, predseda Obchodnej komory mladých.

Jedným z nich je Tomáš, absolútny víťaz a študentskej osobnosti 2017. Tento Slovák sa venuje počítačovej bezpečnosti na svetovej úrovni. Študoval aj na prestížnej univerzite v Anglicku a je jedným z mála, ktorý sa vrátil domov a svoje plány do budúcna má tu na Slovensku. "Cnelo sa mi za domov a vízia, že aj tu doma sa môžem uplatniť, môžem tu pracovať a dosahovať dobré vedecké výsledky," povedal Tomáš Fabšič, Študentská osobnosť 2017.

Špeciálne uznanie dostal aj Michal. Spolu s tímom na elektrotechnickej fakulte pracuje na novom materiály, ktorý by mal nahradiť kremík v elektronických zariadeniach, čo v blízkej budúcnosti v praktickom živote oceníme všetci. "Mobily budú pracovať rýchlejšie, budú sa dať rýchlejšie posielať data," povedal Michal Blaho, laureát ocenenia Študentská osobnosť 2017.

Nielen oblasti techniky, humanitných vied, životného prostredia, umenia ale aj v športe máme skutočné študentské osobnosti, jedným z ocenených bol aj olympionik Ján Volko. Na výber tých najlepších adeptov zo slovenských univerzít dozerala aj SAV. 

Podľa rektora Univerzity Komenského by sa so svojimi výsledkami v európskej konkurencii nestratili, no je ešte na čom popracovať. "Vynikajúco pracujú, majú dobré výsledky, ale ide aj o prezentáciu. Ide o to, že sa nevedia predať, je to výzva aj pre naše školy," myslí Karol Mičieta, rektor Univerzity Komenského.

Pozrite si archívnu reportáž o najlepších podnikateľoch medzi študentmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy