Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vianočný stromček v črepníku potrebuje aklimatizáciu. Takto mu pomôžete prežiť
Zdielať na

Vianočný stromček v črepníku potrebuje aklimatizáciu. Takto mu pomôžete prežiť

BRATISLAVA / Prežiť Vianoce v zdraví, s blízkymi a v dobrej nálade - to chce asi každý z nás. Aj darčeky samozrejme potešia a poteší aj živý vianočný stromček, ktorý vydrží. Vyhnúť sa zoschnutiu a opadávaniu ihličia nie je až také ťažké, ak dodržíme niekoľko zásad.

Tak, ako sa otužujú ľudia, tak by sa mali otužovať aj stromčeky v črepníku. Ak si ich nesiete domov na Vianoce, ide o otužovanie naopak, teda postupné privykanie na teplo. "Najskôr si ho zo záhrady prenesieme do predsiene, niekde, kde sa nekúri, pár dní ho tam necháme a potom ho postavíme do izby, kde už môže byť vykurovanie, ale nie nejako intenzívne," hovorí záhradný architekt Martin Čurda.

Tesne pred Vianocami prenesieme stromček do miestnosti, kde si chceme pod ním rozbaľovať darčeky. Pri vykurovaní radiátorom je vhodné umiestniť stromček čo najďalej od priameho tepla. Pri podlahovom kúrení je teplo rovnaké na každom centimetri v miestnosti. A tak nemáme veľmi na výber, kam so stromčekom. "Nedávame ten stromček priamo v tom stojane, alebo v tom črepníku na podlahu priamo, ale dáme tam nejakú medzivrstvu, nejaký kartón, polystyrén. Niečo, čo vieme pekne obaliť do vianočného motívu, aby sme to nejako zamaskovali," radí Čurda.

Či už ide o rezaný, alebo stromček v kvetináči pravidelne ho treba zavlažovať. Rosiť a zalievať. Každý druh deň, na meter výšky liter vody. Keď sa už stromček aklimatizoval, zvykať si môže aj na vianočné ozdoby. Tento rok sú v trende ligotavé Vianoce. "Všetko je potrblietkované, konáriky, veľa svetielok sa používa všade, čím viacej tým lepšie," hovorí manažér záhradného centra, Miroslav Gombík.

Už minulý rok sa na stromčekoch objavili kvety a chýbať by nemali ani tieto Vianoce. Veselé postavičky a zvieratká nemusíme rozbaľovať iba pod stromčekom, ale radosť nám môžu robiť aj na ňom. Nechýbajú motýle, sovy, šašovia alebo dokonca jednorožci. "Čo sa týka farby staroružová alebo mint, teda zeleno-modrá," radí Gombík. 

Pozrite si archívnu reportáž o možnom spracovaní vianočných stromčekov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy