Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dajte si pozor pri nákupoch cez internet. Rizikové je oblečenie, obuv aj lieky
Zdielať na

Dajte si pozor pri nákupoch cez internet. Rizikové je oblečenie, obuv aj lieky

KOŠICE / Pod vianočnými stromčekmi v slovenských domácnostiach aj tento rok skončí množstvo tovaru objednaného zo všetkých kútov sveta. A hoci je nákup cez internet pohodlnejší, prináša so sebou riziká. Množstvo zásielok sa často ani nedostane k objednávateľovi.

Slováci čoraz častejšie nakupujú prostredníctvom internetu a to najmä v predvianočnom období. Nárast zásielok za posledné roky stúpol až o 600 percent. "Počet predložených zásielok v roku 2017 oproti roku 2016 stúpol o 60 percent, to znamená, bolo predložené na colnú kontrolu 607 324 zásielok,"  informuje hovorkyňa colného úradu, Ľudmila Šusterová. 

Pred vianočnými sviatkami si ľudia najčastejšie objednávajú rôznu elektroniku, hlavne mobilné telefóny, športové kamery,či drony. Vyhľadávaným tovarom je i oblečenie a obuv. Nie vždy sa to však oplatí. "Ľudia by si mali dávať pozor najme napríklad na tovar ako športová obuv, kde je podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva," pokračuje Šusterová. 

V tomto roku zaistili takmer 600 zásielok obuvi známych svetových značiek. Už na prvý pohľad ide o nekvalitné falzifikáty. Medzi zaisteným tovarom boli i limitované série známej značky obuvi, ktoré nie sú určené na európsky trh. Originál si objednávajú zákazníci zo zámoria a hodnota jedného páru sa môže pohybovať vysoko nad 1000 dolárov. V slovenských obchodoch ich kúpite za 20 eur.

"Rovnako je potrebné dávať si pozor na objednávanie liekov na potenciu, ide o zásielky z Indie," upozorňuje Šusterová. Colníci zaistili viac ako 100 balení liekov. U takýchto zásielok nie je vylúčené, že ide o látky, ktoré môžu byť nebezpečné a ľudia by si mali uvedomiť, že môžu vážne poškodiť zdravie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy