Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Proti smogu bojujú črepníkovými kvetmi. Rozdávajú ich zadarmo
Zdielať na

Proti smogu bojujú črepníkovými kvetmi. Rozdávajú ich zadarmo

KRAKOV / Keďže Poliaci sú zo smogu už naozaj zúfalí, rozhodli sa proti nemu bojovať zo všetkých síl a všetkými prostriedkami. Najhoršia situácia je v Krakove, ktorý patrí medzi mestá s najšpinavším ovzduším v Európe. Skúšali tam už aj pokuty, ale tie príliš nepomohli.

V poľskom Krakove sa rozhodli začať bojovať voči vysokej koncentrácii smogu netradičným spôsobom. Rozdávaním kvetov. Takto to vyzeralo minulý víkend pred krakovskou radnicou. Ľudia si sem húfne prišli vziať svoj kvet. "Ako je známe, kvety majú úžasnú schopnosť likvidovať zlý vzduch. Preto sme zadarmo cez dva víkendy rozdávali ľuďom črepníkové kvety," Monika Chylaszek, hovorkyňa mesta Krakov.

Krakovčania sa nenechali zahanbiť. Pre kvet zadarmo vystáli aj poriadny rad. "Vzal som si fikus, vezmem si ho domov, polejem. Je to super nápad a ľuďom sa to páči," povedal jeden z Krakovčanov, ktorý sa do projektu zapojil. Aj ďalšej miestnej obyvateľke sa myšlienka pozdáva: "Veľmi sa mi páči, že je to zadarmo. Je to pekné a zároveň to bude pekná ozdoba môjho domova".

Mesto Krakov patrí medzi najviac smogom znečistené mestá v Európe. Koncentrácia škodlivých látok je tam dokonca taká, že v niektoré dni musia ľudia používať dýchacie masky. "Veľmi nám záleží na tom, aby sa ľuďom aspoň doma lepšie dýchalo a tak v cyklických intervaloch opakujeme takéto akcie. Určite to nebolo naposledy," povedal koordinátor projektu, Dariusz Nowak.

Aj napriek tomu, že sa môže zdať, že táto akcia nemá zmysel, opak je pravdou. V kombinácii s inými opatreniami by mala prispieť k očisteniu ovzdušia v Krakovskej kotline. "Za tieto dva víkendy sme rozdali viac ako 20 000 kvetov, čo je úžasné číslo. Jeden kvet možno nezmôže veľa, ale keď ich bude takéto množstvo, môže to v kombinácii s ďalšími opatreniami veľa zmeniť," hovorí Monika Chylaszek.

Pozrite si archívnu reportáž o smogovej situácii v Poľsku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy