Skoro jasno
17°
Bratislava
Katarína na blate a Vianoce na ľade. S takýmto počasím začíname víkend
Zdielať na

Katarína na blate a Vianoce na ľade. S takýmto počasím začíname víkend

BRATISLAVA / Katarína na blate a Vianoce na ľade. Či na Vianoce naozaj bude snežiť, je ešte skoro hovoriť. Vieme ale, aké bude počasie cez víkend.

Sobotné ráno bolo pod nulou na miestach, kde sa vyjasnilo, inde sme sa držali nad bodom mrazu. "Už niekoľko dní máme inverzný charakter počasia a ani dnes to nebude iné," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Hmly, nízka oblačnosť a sem-tam mrholenie. Iba ojedinele menej oblačnosti.

Bude ale teplo, od 5 do 10°C, na juhozápad okolo 12°C. Pretože sa k nám približuje studené frontálne rozhranie, rozfúka sa vietor od juhovýchodu až juhu do 30 km/h, v nárazoch okolo 55 km/h. Popoludní pribudne zrážok, objaví sa občasný dážď a zamračí sa postupne aj na horách. Teplota vo výške 1500 m okolo 5°C, ale popoludní sa začne ochladzovať a k večeru začne snežiť už okolo 1100 m. Na horách pozor na búrlivý vietor, až víchrica. 
V nedeľu už cez naše územie bude naplno prechádzať studený front. Znamená to, že bude oblačno až zamračené, na mnohých miestach sa objavia prehánky, od severozápadu bude hranica sneženia postupne klesať. Ráno bude na asi 1000 m, popoludní na asi 700 m. Denná teplota sa zníži, bude od 3 do 7 °C, na krajnom severe bude ešte aj chladnejšie, okolo 1°C. Vietor od severozápadu do 30, v nárazoch okolo 55 km/h. 
Chladný vzduch sa bude naplno prejavovať aj v prvých dňoch budúceho týždňa, keď sa objavia snehové prehánky aj nižšie, asi od 400 m. Denná teplota bude od 0 do 6°C a teplota v noci sa na celom Slovensku dostane pod nulu, zväčša od 0 do -5, na severe, v dolinách a kotlinách miestami okolo -7°C. 
Katarína bude teda v náznakoch sľubovať ochladenie. Uvidíme, ako sa to prejaví na počasí na Vianoce, v Tatrách sa už tešia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy