Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Potrebujete odtiahnuť vozidlo? Takto treba postupovať
Zdielať na

Potrebujete odtiahnuť vozidlo? Takto treba postupovať

BRATISLAVA / V prípade dopravnej nehody sa veľakrát stáva, že auto zostáva nepojazdné a treba ho odtiahnuť, zisťovali sme, ako treba postupovať.

Majiteľ auta, pokiaľ je pri vedomí na mieste a úplne nezablokuje celú premávku si odťah zabezpečuje sám. Či už využije asistenčné služby svojej poisťovne, alebo si zavolá na pomoc napríklad kamaráta s vozíkom je len na ňom.

Asistenčná služba

"Odťahovaciu službu na nepojazdné vozidlo si volá majiteľ vozidla alebo osoba poverená majiteľom. V prípade odťahu vozidla nepojazdného z komunikácie rozhoduje majiteľ vozidla, nie žiadna tretia osoba," hovorí Majka Bakalová z asistenčnej službe. Pokiaľ príde pri nehode k usmrteniu alebo k ťažkému úrazu a šofér je prevezený do nemocnice, odťah zaňho vybavuje polícia alebo správca komunikácie.  

"V tomto prípade to rieši odťahová služba ministerstva vnútra a dávajú to na svoje záchytné parkovisko. Na tento odťah sú peniaze vyčlenené z ministerstva vnútra," vraví Bakalová. 

Aj pre kamióny

Asistenčné služby rovnako platia aj pre vodičov kamiónov, samozrejme treba mať platné poistenie. Rozdiel, je ale v tom, že ak zostane kamión po havárií nepojazdný a zablokuje svojim návesom celú premávku je nutné ho, čo najrýchlejšie odstrániť alebo vyprostiť. Vtedy zavolá polícia najbližšiu odťahovú službu, aby daný úsek čo najrýchlejšie sprejazdnili. "V prípade nutnosti odstránenia prekážky z komunikácie, tento odťah zabezpečuje polícia alebo správca komunikácie a vtedy si ho musí klient uhradiť," dodáva Bakalová. 

Kam volať a koľko platiť 

Telefónne číslo na asistenčnú službu, ktorá vám pošle odťahovku zistíte jednoducho na bielej asistenčnej karte, ktorú dostávate k povinnému zmluvnému poisteniu. Navyše je to aj bezplatné pre vodiča. To čo platí na Slovensku, ale neplatí v susednom Rakúsku. "Po zdokumentovaní nehody polícou príde odťahová služba a odtiahne všetky vozidlá na prvé parkovisko. Jednoducho policajti z titulu bezpečnosti v cestnej premávke a rýchleho sprejazdnenia úseku vám vaše vozidlo odtiahnu na najbližšie parkovisko a tam si s tým robte už čo chcete," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch. To už si platí ale vodič z vlastného vrecka. 

Kuriózna situácia nastala aj na severovýchode Slovenska, pretože dlho nebolo jasné, kto kamión odtiahne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy