Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
FOTO: Vianočné trhy na Slovensku budú chrániť betónové zátarasy
Zdielať na

FOTO: Vianočné trhy na Slovensku budú chrániť betónové zátarasy

BRATISLAVA / Národná diaľničná spoločnosť spolu s políciou začala s inštaláciu prvých betónových zátarás, ktoré budú slúžiť ako bezpečnostné opatrenie proti teroristickým útokom autom. Na mieste je aj reportér TV JOJ Rasťo Striško.

V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí polícia s magistrátom a s Národnou diaľničnou spoločnosťou inštaluje betónové zátarasy, ktoré budú chrániť návštevníkov vianočných trhov pred možným teroristickým útokom. Ide o nové bezpečnostné opatrenie, ktoré v hlavnom meste doteraz ešte nebolo. 

Bezpečnosté zátarasy 

Podľa informácií TV JOJ budú tieto zátarasy lemovať električkovú trať od Slovenského národného divadla až k vstupom do garáží priľahlého hotela Carlton. Bariéra má primárne slúžiť na zabránenie prípadného teroristického útoku za použitia nákladných áut a kamiónov. Presne takéto teroristické útoky sa udiali pred rokom v Berlíne, tiež vo Francúzsku a následne aj vo švédskom Štokholme, či Veľkej Británií. Pri všetkých týchto útokoch bol na mieste aj štáb TV JOJ. 

Betónové diaľničné kvádre budú predeľovať najkritickejšie časti Hviezdoslavovho námestia, v ktorých by sa mohli dostať prípadní útočníci priamo do davu ľudí. Zamedzujú prístup autám, ktoré by z hlavných ciest vedeli ešte nabrať rýchlosť a vraziť do ľudí.

Iné mestá

Policajný prezident Tibor Gašpar pre TV JOJ potvrdil informáciu, že takéto bezpečnostné opatrenia sa konajú na jeho nariadenie, ktorým prikázal policajným šéfom aj v ďalších regiónoch Slovenska identifikovať problémové miesta, kde budú vznikať takzvané vianočné dedinky a navrhnúť takéto opatrenia. Obyvatelia Slovenska tak v najbližších týždňoch budú môcť vidieť inštaláciu takýchto opatrení aj vo svojich mestách. "Polícia Slovenskej republiky pripravila aj iné bezpečnostné opatrenia, o ktorých ale verejnosť nemôže informovať," hovorí policajná hovorkyňa Veronika Slamková. 

Hrozba útoku

Na všetkých spomínaných miestach teroristických útokov bol aj reportér TV JOJ Rasťo Striško. "Po teroristickom útoku v Berlíne polícia okamžite takéto zábrany nainštalovala na vianočné trhy. Po teroristickom útoku v Londýne na London Bridge polícia cez noc nainštalovala bezpečnostné zvodidlá. Je to najjednoduchší spôsob, ako zabrániť islamistickým fanatikom útočiť na obyčajných ľudí autom," hovorí. TV JOJ už niekoľkokrát upozorňovala, že už v roku 2015 vodcovia Islamského štátu vyzvali svojich fanatikov na to, aby sa sústredili na teroristické útoky vykonané pomocou motorových vozidiel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy