Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viac prevencie, lepší život. Kľúčovým hráčom sú zamestnávatelia
Zdielať na

Viac prevencie, lepší život. Kľúčovým hráčom sú zamestnávatelia

BRATISLAVA / Srdcovo-cievne a onkologické ochorenia patria k civilizačným chorobám s najvyššou mierou úmrtnosti na Slovensku. Aj napriek tomu, že by sa ich riziko dalo vďaka prevencii výrazne znížiť, ročnú preventívnu prehliadku u svojho lekára absolvuje iba 25 percent Slovákov. Aj preto sa rôzne inštitúcie a organizácie snažia urobiť niečo preto, aby sa táto situácia zlepšila.

Prevencia výrazne prispieva k zlepšovaniu kvality života a je dôležitým faktorom pre predlžovanie života obyvateľov Slovenska. V súvislosti s dôchodkami sa stále hovorí o tom, že Slováci sa dožívajú čoraz vyššieho veku. Treba ale povedať, že medzi jednotlivými regiónmi sú veľké rozdiely.

Zdravie má podporiť zamestnávateľ 

Medzi kľúčových aktérov, ktorí môžu významne podporovať zdravotnú prevenciu sú zamestnávatelia. Do tejto oblasti investujú najmä veľkí zamestnávatelia. "Do tohto investujú najmä veľké firmy, korporácie. A to najmä v Bratislave. V iných regiónoch, slovenskí súkromní zamestnávatelia majú veľký priestor na rast," vraví manažér portálu o práci Daniela Beráková. 

Benefity v práci 

S klesajúcou nezamestnanosťou, hľadajú zamestnávatelia rôzne lákadlá, ako prácu vo svojej firme zatraktívniť. Aj na pracovných portáloch sa tak okrem platov čoraz viac objavujú aj zdravotné benefity. "Medzi najčastejšie poskytované benefity patrí nadštandardná zdravotná starostlivosť, príspevky na regeneráciu a relax, na šport, kompenzácia PNky, "sick days", dovolenka navyše a masáže na pracovisku," dodáva Beráková. Skúsenosti ukazujú, že takéto firemné benefity majú naozaj svoj význam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy