Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko je v šetrení energiou siedme najhoršie v Európe
Zdielať na

Slovensko je v šetrení energiou siedme najhoršie v Európe

Slovensko sa zaviazalo, že bude šetriť energiou. Spotrebuje jej totiž viac ako iné krajiny Európskej únie. Povedal to dnes premiér Robert Fico na konferencii o moderných trendoch v európskej energetike. Minister hospodárstva dodal, že vrámci šetrenia energie sa už nízkonákladové riešenia minuli a treba pristúpiť k ekonomicky náročnejším postupom.

Slovensko má v rámci Európskej únie siedmu najhoršiu energetickú náročnosť hospodárstva. Premiér Robert Fico k tomu dodáva: "Tento fakt je daný najmä štruktúrou priemyslu na Slovensku, kde má veľký podiel priemysel s vysokou energetickou náročnosťou." Slovensko sa preto vrámci klimatickoenergetického balíčka EÚ zaviazala, že zvýši podiel obnoviteľných zdrojov energie. "Do roku 2020 zvýši podiel obnoviteľných zdrojov energie na svojej konečnej energetickej spotrebe na 14%. Podľa posledných údajov z eurostatu plníme tento cieľ na 12,9%," dodáva minister hospodárstva Peter Žiga.

Predstavitelia vlády ďalej spomínali riešenia ako ušetriť energiu a jej výrobu z obnoviteľných zdrojov. Podľa premiéra by to mohli byť napríklad: "zavedenie nízkoenergetických výrobných procesov v priemysle a zlepšovanie stavu budov i obnovu spotrebičov za úspornejšie." Minister Žiga dodáva: "Najväčši priestor ako ušetriť vidíme v oblasti verejnej správy a verejnom sektore v oblasti priemyslu a v oblasti zateplovania budov." Minister hospodárstva však zdôraznil, že nízkonákladové riešenia sa už minuli a je na čase do šetrenia zainvestovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy