Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hlavnou témou slovenského pavilónu EXPO 2017 bude energia budúcnosti
Zdielať na

Hlavnou témou slovenského pavilónu EXPO 2017 bude energia budúcnosti

ASTANA / Slovensko sa predstaví na veľtrhu EXPO 2017 v kazašskej Astane. Otvorenie výstavy je naplánované na 10. júna a počas troch mesiacov sa na nej bude prezentovať 155 krajín. Hlavným cieľom podujatia je poukázať na úspechy v oblasti zelenej energie, ktorá je predpokladom trvalo udržateľného rozvoja a zachovania prírodných zdrojov.

Slovensko sa na výstave bude prezentovať ako "krajina dobrých nápadov, skvelých myšlienok pre energiu budúcnosti," informovali o tom organizátori výstavy EXPO za slovenskú stranu na pondelkovom brífingu.

"Chceme sa sústrediť najmä na spoluprácu v energetickej oblasti. Slovensko zároveň budeme prezentovať ako inovatívnu a vedomostnú krajina," povedala generálna komisárka expozície SR Patrícia Žáčiková. Zámerom slovenského pavilónu je prezentovať Slovensko ako krajinu s rozvinutým priemyslom, inovačným potenciálom a vysoko kvalifikovanou pracovnou aj vedeckou silou. Expozícia s plochou 359 metrov štvorcových bude mať päť tematických oblastí a je poňatá ako umelecké dielo.

"Na prezentáciu témy energia budúcnosti sme si zámerne vybrali nekonvenčný prístup. Úmyselne sme sa chceli zbaviť stereotypu podobných podujatí. Návrh zdôrazňuje základnú myšlienku, že všetky inovácie a revolučné nápady môžu vzniknúť jedine v ľudskom mozgu," vysvetlil architekt Jozef Danák, ktorý spolupracoval na návrhu výstavy so spoločnosťou Kvant.

Slovenská expozícia bude prezentovať krajinu v oblasti inovácií, vedy a výskumu, kultúry, športu a cestovného ruchu. Súčasťou výstavy bude Ecocapsula, čiže energeticky sebestačný inteligentný mikrodom, ktorý prezentuje udržateľnú inteligentnú domácnosť, poháňanú výhradne slnečnou a veternou energiou, "Na výstave EXPO 2017 sme sa rozhodli ukázať, ako by mohla vyzerať Ecocapsula v zariadenom stave. Preto sme v jej vnútri umiestnili výber produktov bežného použitia od najlepších slovenských dizajnérov a výrobcov,“ povedal riaditeľ dizajnu spoločnosti Ecocapsule Tomáš Žáček.

"Pre Kazachstan sú dôležité skúsenosti Slovenska v oblastiach ako je energetická efektívnosť, úspory energie, využívanie obnoviteľných zdrojov energie a vývoj energetických technológií,“ povedal veľvyslanec Kazašskej republiky Seržan Abdykarimov. Organizátori podľa neho očakávajú päť miliónov návštevníkov. Kazachstan od začiatku tohto roka zaviedol pre občanov krajín OECD vrátane Slovenska bezvízový vstup na 30 dní.

Ako ďalej Žáčiková uviedla, slovenský pavilón počas trvania výstavy pripraví dve podnikateľské misie s podporou vlády, kde budú môcť slovenské podnikateľské subjekty nadviazať kontakty a využiť možnosť preniknúť na trhy najmä v Ázii. Súčasťou bude aj Národný deň Slovenskej republiky, ktorý sa uskutoční 18. júla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy