Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Extrémne zmeny počasia a čistá energia. Brusel rieši budúcnosť
Zdielať na

Extrémne zmeny počasia a čistá energia. Brusel rieši budúcnosť

BRUSEL / Extrémne zmeny počasia sú čoraz častejšie a ak seriózne nebudeme riešiť klimatické zmeny, bude to pre nás katastrofa. Vyhlásil Európsky parlament počas konferencie na najvyššej úrovni. Budúcnosťou je takzvaná čistá energia, ktorú by sme mali používať namiesto fosílnych palív.

Diskusia už podľa Európskeho parlamentu nie je o tom, či chceme čistú energiu, ale kedy ju dosiahneme. Do Bruselu dokonca osobne pricestoval aj guvernér Kalifornie, ktorý varoval pred tým, čo sa už teraz deje v jeho krajine. Napríklad extrémne zmeny počasia majú dva až trikrát častejšie, než v minulosti. Obrovské požiare sú už pravidelne počas celého roka. Všetci sa zhodujú na tom, že závislosť na fosílnych palivách musíme maximálne znížiť. Vo svete ich ešte stále používajú 3 miliardy ľudí na kúrenie a varenie.

Európska únia che byť priekopníkom v používaní čistej energie, teda tej, ktorá nezaťažuje životné prostredie. Každá členská krajina bude musieť znižovať energetickú náročnosť podľa podmienok, kde sa nachádza. Tam, kde majú veľa slnka, budú využívať solárnu energiu, kde fúka vietor, tam veternú no a na Slovensku sa napríklad budú podporovať malé vodné elektrárne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy