Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ak nezačneme konať, klimatická dohoda bude ohrozená
Zdielať na

Ak nezačneme konať, klimatická dohoda bude ohrozená

ŠTRASBURG / Európskym stromom dochádza dych. Nielenže starnú, ale ani tie vyrúbané sa nenahrádzajú novými. Európsky parlament preto chce, aby sa za stromy, ktoré sa odstránia, povinne vysádzali nové. Inak totiž nebudeme schopní dostatočne znižovať emisie skleníkových plynov.

Nedávne prieskumy ukázali, že až 75 % obyvateľov Európskej únie má obavy o životné prostredie. Podľa europoslancov sú obavy oprávnené. Navrhujú preto novú legislatívu, ktorá má životnému prostrediu pomôcť, a to povinným vysádzaním stromov, namiesto tých vyrúbaných. "Chceme, aby sa členské štáty snažili kompenzovať lesy, ktoré sú vyťažené," uviedla slovenská europoslankyňa Anna Záborská. 

Europoslanci nepožadujú len povinné vysádzanie. Problém majú aj lietadlá. Keďže sa v najbližších rokoch očakáva rapídny nárast leteckej dopravy, lietadlá, ktoré nebudú spĺňať emisné normy, budú čakať na letiskách ešte vyššie pokuty. "Podstatnú časť emisií tvorí hospodárstvo, lesné hospodárstvo, domácnosti, ale aj závody a fabriky, ktoré vyrábajú a púšťajú skleníkové plyny do ovzdušia," uviedla slovenská europoslankyňa Monika Smolková. 

Nová legislatíva sa má týkať všetkých oblastí. Europoslanci tvrdia, že ak by sme v súčasnosti nezačali riešiť výrub stromov ani emisie z lietadiel, klimatickú dohodu z Paríža by sme nedokázali dodržať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy