Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nová utečenecká cesta do Európy? Pašeráci testujú plavbu cez Čierne more
Zdielať na

Nová utečenecká cesta do Európy? Pašeráci testujú plavbu cez Čierne more

BRATISLAVA / Pašeráci ľudí objavili novú cestu, ako dostať utečencov do Európy. Stále častejšie volia cestu cez Čierne more. Migrantov vykladajú v Rumunsku. Tamojšia pohraničná stráž v uplynulých dňoch zadržala najmenej štyri stovky ľudí. Experti sa obávajú, že sa z izolovaných prípadov stane trend, ktorý znovuotvorí takzvanú balkánsku utečeneckú trasu.

Najväčšie bremeno dlhodobo nesie Taliansko, kam len minulý rok prišlo viac ako stotisíc utečencov. Rím prijal v posledných týždňoch rad opatrení a príliv utečencov sa podarilo výrazne spomaliť. Pašeráci preto hľadajú iné cesty, ako ľudí na úteku dostať do Európy. Jednou takou je plavba z Turecka cez Čierne more do Rumunska.

V stredu ráno rumunská pobrežná stráž zachránila v Čiernom mori viac ako 150 migrantov z lodi, ktorá sa ocitla pre silný vietor a vysokým vlnám v tiesni. Viac než tretinu ľudí na palube tvorili deti. Ani zďaleka sa nejedná o prvý podobný prípad. Cez víkend pobrežná stráž zadržala dve lode s viac než 200 utečencov. O týždeň skôr zachytila rybársku loď s 87 migrantmi.

Hovorca európskej pohraničnej stráže Frontex Krzysztof Borowski sa snaží situáciu upokojiť. Jedná sa podľa neho o izolované incidenty v krátkom časovom úseku. Zároveň dodáva, že Frontex trasu cez Čierne more sleduje. "Už v minulosti ju pašeráci používali. V roku 2014 sa do Rumunska a Bulharska po Čiernom mori pokúsilo dostať 430 ľudí. V roku 2015 to bolo 68, minulý rok jeden,“ popísal serveru The Guardian.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy