Skoro jasno
15°
Bratislava
Vo vlakoch testujú nové vône. Cestujúci chcú radšej čistejšie vagóny
Zdielať na

Vo vlakoch testujú nové vône. Cestujúci chcú radšej čistejšie vagóny

BRATISLAVA / Príjemná aróma vo vlakoch. Takúto novinku zavádza Železničná spoločnosť, podľa ktorej medzi top vône patrí biely čaj s tymianom. Samotní cestujúci ale z toho veľmi nadšení nie sú. Kladú dôraz skôr na hygienu a čistotu, ktorú v nich postrádajú.

Zavádzanie vôní v jednotlivých vagónoch je zatiaľ len v skúšobnom procese. A týka sa to najmä rýchlikov tej vyššej kategórie. Ľudia by to ale skôr ocenili v lacnejších vlakoch, kde je väčší pohyb cestujúcich.

Voňa sa šíri na základe suchého odparovania z malého zariadenia. "Sme chceli ukázať nejakým spôsobom aj iné veci ešte ako skvalitniť cestovanie," opisuje hovorca železničnej spoločnosti Tomáš Kováč. Obľúbenými vôňami sú biely čaj s tymianom, ibištek a zelená ďatelina s aloe, ale aj citrusy. Počas Vianoc zas ľudia preferujú škoricu.

"Skúšali sme to už v autobusoch, ten test bol celkom úspešný," povedala konateľka firmy pre vôňu Zuzana Madarásová - Keszöcze. Či túto novinku zavedú aj do vlakov nižšej kategórie, je zatiaľ hudba budúcnosti. Otázne je aj to, ako na to budú reagovať alergici a astmatici. 

Cestujúci ale veľmi spokojní nie sú. Ľudia by totiž skôr privítali častejšie upratovanie vlakov. Čistota vo vagónoch nie je podľa nich na najvyššej úrovni. Ako najväčší problém ale vnímajú toalety.

Železničná spoločnosť sa ale bráni s tým, že vlaky pravidelne čistia. Rýchliky vyššej kategórie vždy v cieľovej stanici a ostatné rýchliky a osobáky jedenkrát denne. "Vypravujeme denne takmer 1 500 vlakov a kapacity nie je možné zabezpečiť, aby sa vždy v koncovej stanici každý vlak vyčistil," dodáva Kováč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy