Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajti si posvietili na vodičov. Najrizikovejšie sú sviatky a víkendy, tvrdia
Zdielať na

Policajti si posvietili na vodičov. Najrizikovejšie sú sviatky a víkendy, tvrdia

BRATISLAVA / Policajné hliadky si opäť posvietili na vodičov. Najprv sa venovali tým v hlavnom meste. V rámci dňa zodpovednosti vyšli do ulíc a dávali im fúkať. Podobná akcia sa bude konať v ďalšom kraji do konca víkendu. Cieľ je jasný, znížiť počet opitých ľudí za volantom.

Približne každý desiaty slovenský vodič, ktorý spôsobí dopravnú nehodu je pod vplyvom alkoholu. "U vodičov od 18 do 24 rokov máme najviac dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu. Sú to mladí vodiči s malou praxou a spôsobujú veľmi závažné dopravné nehody. Dá sa povedať, že tretinu usmrtených ľudí na našich cestách spôsobia práve takýto mladí vodiči," uviedol riaditeľ Odboru dopravnej polície Ján Ignaták. 

Najviac dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane práve cez víkend. Tie najrizikovejśie sú predĺžené víkendy v kombinácií so sviatkami. "Najviac nehôd je v sobotu, až 24 percent. Najviac opitých vodičov sadá za volant vo večerných hodinách, kritický čas je medzi 22 a pol nocou. Podľa polície najviac nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane v obci. Je ich až 75 percent. Čo znamená, že šoféri podceňujú hlavne krátke trasy," doplnil Ignaták.

Takáto jazda pri tom môže výjsť vodičov poriadne draho. Pokuta môže siahať až do výšky 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov. V prípade, že u vodiča zistia alkohol nad 1 promile, súd už ukladá trest a tam môže hroziť odňatie slobody až na jeden rok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy