Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Utečenci dovolenkujú v krajinách, z ktorých utekajú
Zdielať na

Utečenci dovolenkujú v krajinách, z ktorých utekajú

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecké médiá tvrdia, že utečenci, ktorí získali azyl v ich krajine chodia stále častejšie na dovolenky do krajín, z ktorých utiekli. Už na konci augusta to skritizovala nemecká kancelárka Angela Merkel.

Kancelárka Merkel uviedla, že by sa v týchto prípadoch mali prehodnotiť rozhodnutia o udelenie azylu. Proces odobrania je ale zložitý a zaberie veľa času. "Dokážem si predstaviť ťažkú rodinnú situáciu, kedy je návrat na niekoľko dní pochopiteľný. Nedá sa dovolenkovať v krajine, z ktorej človek utiekol," uviedla kancelárka. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, cudzinecký úrad údajne zaznamenal sto prípadov utečencov, ktorí navštívili krajinu svojho pôvodu, v niektorých prípadoch aj niekoľkokrát. Podľa nemeckého ministerstva vnútra pochádzali zo Sýrie a z Iraku. Hovorca ministerstva uviedol, že očakávajú zvýšené množstvo takýchto prípadov. Karim al-Wasiti z utečeneckej rady v Dolnom Sasku s tým ale nesúhlasí: "Jednotlivých prípadov je obmedzený počet a nenarastajú tak, aby to bol fenomén."

Odobratie azylu? Nič jednoduché

Podľa hovorkyne federálneho úradu pre migráciu a utečencov Edith Afram neznamená cesta do rodnej krajiny hneď dôvod na zrušenie azylu, môže motivovať k znovuotvoreniu prípadu. Nie každá cesta znamená porušenie azylového zákona. "Utečenec uvedie dôvody pre svoju návštevu krajiny, z ktorej utiekol, a na základe odpovedí sa rozhodne o tom, či prípad uzavrú alebo mu odoberú azyl," uviedla hovorkyňa úradu.

Úrady môžu prípady utečencov prešetrovať, kým im neudelia nemecké občianstvo. Utečenec sa voči odobratiu azylu stále môže odvolať. Prieskum už prebieha. Minulý rok úrady preskúmali spisy 842 irackých utečencov, urobili 630 rozhodnutí a v 26 prípadoch ľuďom odobrali azyl. Podobné kroky podnikli v prípade 782 Sýrčanov, z ktorých azyl odobrali 42 utečencom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy