Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Juncker bilancuje. Po lete funguje Európsky parlament opäť na plné obrátky
Zdielať na

Juncker bilancuje. Po lete funguje Európsky parlament opäť na plné obrátky

ŠTRASBURG / Po letnej prestávke po prvýkrát zasadá Európsky parlament. Očakáva sa veľké bilancovanie šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera o tom, v akom stave sa Európska únia nachádza. Europoslanci budú riešiť aj viacero ďalších tém, medzi nimi aj vajíčkový škandál, ktorý sa dostal aj na Slovensko.

Európska komisia už má za sebou polovicu funkčného obdobia pod vedením Jeana-Clauda Junckera. Je teda čas na to, aby predstúpil pred europoslancov a predstaví svoju víziu o Európskej únii na najbližšie roky. 

Europoslanci majú hlasovať aj o bezplatnom wifi pripojení na verejných miestach. Vzniknúť by malo približne 5000 miest. Pôjde hlavne o knižnice, nemocnice či námestia v mestách. Nová legislatíva sa pripravuje aj v rámci boja proti klimatickým zmenám. Tá zaväzuje členské štáty Európskej únie k výsadbe nových stromov po výrube v inej časti lesa. 

Po prvýkrát má zasadnúť aj Výbor pre terorizmus. Europoslanci sa chcú vrátiť aj k vajíčkovému škandálu. Varovania o nebezpečnom fipronile vo vajíčkach prišli podľa nich do krajín neskôr. Pracovať preto chcú na včasnom varovaní obyvateľov krajín v prípade budúcich hrozieb. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy