Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Premnožené diviaky spôsobujú veľké škody, hrozí africký mor
Zdielať na

Premnožené diviaky spôsobujú veľké škody, hrozí africký mor

PRIEVIDZA / Diviačia zver je mimoriadne premnožená. Dôkazom sú obrovské škody, ktoré spôsobujú poľnohospodárom. Len v prievidzskom okrese ich vyčíslili na viac ako 400 tisíc eur. Okrem toho, diviaky ohrozuje africký mor, čoho sa obávajú aj poľovníci.

"Pracujem v tejto oblasti už viac ako 35 rokov a toto je smutný pohľad na tento trávnatý porast, je fakticky totálne zničený," hovorí Jozef Fabian z Regionálnej potravinovej a poľnohospodárskej komory.

Poľnohospodári lúku pravidelne kosia. Diviaky ju ale zmenili na oranisko.

Tridsaťhektárovú lúku zorali v priebehu niekoľkých nocí. Podobná situácia je na mnohých miestach prievidzského okresu. Poľnohospodári nestíhajú počítať škody. Podľa Jozefa Fabiana ide o škodu viac ako 400 tisíc v rámci okresu Prievidza.

Premnožené diviaky

Ako dodáva Danil Freuenchuch, z poľnohospodárskeho družstva Poľnovtáčnik, diviaky im robia škody na repke, repe, kukurici, v podstate na každej plodine. Poľnohospodári tvrdia, že ak to takto pôjde ďalej, nebudú mať kde pásť dobytok a prídu aj o dotácie. Dokonca môžu dostať pokutu.

Šéf jedného z najväčších družstiev Danil Frauenchuh tvrdí, že pre lesnú zver nemôže ani spávať. Podľa neho to nie je stres, ale horor. Podľa poľnohospodárov sú diviaky premnožené. Poľovníci ale tvrdia, že robia, čo môžu.

Africký mor

"Plán, ktorý mali mať splnený 31. decembra už majú splnený teraz. Plán bol splnený na poľnohospodárskych plochách. Keď neznížia počty diviakov, tak na diviaky na 10 až 15 rokov môžu zabudnúť. Je to obrovská hrozba pre nás," uviedol pre TV JOJ riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory, Imrich Šuba.

Aj samotní poľovníci pripúšťajú, že diviaky sú premnožené a požiadali o to, aby mohli strieľať oveľa viac kusov. Boja sa totiž najhoršieho. Ako uviedol Jozef Fabian z Regionálnej potravinovej a poľnohospodárskej komory, majú obavu, že na Slovensko príde africký mor. V tom prípade by vyhlásili plošnú likvidáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy